Iratkozzon fel hírlevelünkre

170 éves a Magyar Honvédség - kiállítás

honveds news copy

2018. május 17. - június 7. - Balassi Intézet, Treurenberg 10

2018-ban ünnepeljük a Magyar Honvédség fennállásának 170. évfordulóját. A jeles évfordulóra a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum vándorkiállítást készített, amely betekintést enged e 170 éves időszak történéseibe, továbbá bemutatja annak jelentős eseményeit és jellegzetes tárgyait.
A tárlat a 170 éves időszakot öt nagy egységre osztja fel: 1848-1868, 1868-1918, 1918-1945, 1945-1990, és végül az 1990-től napjainkig terjedő időszak. Az öt időszak mindegyikéhez társul egy-egy egyenruha valamint zászló, amely jellemzi az adott korszakot.
Az 1848-as szabadságharc korszakát egy honvédvadász hadnagy idézi fel. A korszakban az egyéni harcra kiképzett, válogatott legénységű vadász alakulatok joggal tekinthetők a mai elit csapatok előfutárainak. Ugyancsak a szabadságharchoz kapcsolódik a honvédség gyalogsági csapatzászlója.
A kiegyezés után megalakuló “második Honvédségre” egy honvéd közhuszár figurája emlékeztet, s egyben képviseli a legmagyarabb fegyvernemet, a huszárságot.
A Nagy Háborúhoz kapcsolódik az 1913-ban megalapított honvéd tüzérség tűzmestere, díszegyenruháján a kitüntetések már a harctéri szolgálatról árulkodnak. A Monarchia és az I. világháború időszakához kapcsolódik az 1868 M honvédségi csapatzászló is.
A Horthy-korszakot majd a II. világháborút a Magyar Királyi Honvéd Légierő tizedesének egyenruhája képviseli, csakúgy, mint az 1938 M csapatzászló.
Az 1945-től a rendszerváltásig terjedő időszak bemutatására az MN 46. hadihajós dandár, ismertebb nevén a flotilla matrózának öltözetét választottuk ki, amely a korszak egyik legnépszerűbb egyenruhája volt. Az 1956-os eseményeket egy 1950 M csapatzászló idézi, amelyből a forradalom napjaiban kivágták a Rákosi-címert.
Nem lehetne teljes a tárlat a Honvédség közelmúltban bevezetett új gyakorlóruházatának bemutatása nélkül, amelyet ebben az esetben egy katonai rendész figuráján láthatunk. Mellette a jelenleg is használt 1990 M csapatzászló jelképezi a rendszerváltástól napjainkig terjedő időszakot.
A tárlatban néhány olyan műtárgyat helyeztünk el, amelyek emblematikus szerepet játszottak a Magyar Honvédség történelme során. Ilyen a fekete tiszti sapka, amely évtizedekig a tisztikar jelképének számított, valamint az 1861 M gyalogos tiszti szablya, aminek modern változatát megkapják az újonnan felavatott honvédtisztek. A fronton harcoló katonákra az 1935 M rohamsisak emlékezet, bocskai sapka pedig, mint a legjellegzetesebb magyar katonai fejfedő kapott helyet a kiállításban. A két bemutatott lőfegyver, az 1895 M Mannlicher gyalogsági puska, a Nagy Háború magyar bakáinak fegyvere, amely még a II. világháborúban is szerephez jutott, valamint az 1965 M AMD gépkarabély, ami a közelmúltra és a sorkatonaságra emlékeztet.
A kiállítás hangsúlyos eleme a katonaportrékkal borított Hősök Fala, amelyen hat, különleges életutat bejárt magyar katona portréját, kitüntetéseit és rövid életrajzát mutatjuk be.

 

 

Csillagok: a természet erőművei és vegykonyhái

Gyürky György előadása

2018. május 29. 19 óra - Balassi Intézet, Treurenberg 10
gyürky

Gyürky György 1997-ben végezte el a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen a fizikus szakot. PhD fokozatot 2001-ben szerzett a Debreceni Egyetemen. Azóta folyamatosan a debreceni Atommagkutató Intézetben végzi kutatómunkáját, jelenleg, mint tudományos tanácsadó, de nemzetközi együttműködések keretében sok időt töltött főként német és olasz intézetekben is. Kutatási témája a kísérleti nukleáris asztrofizika, vagyis a csillagokban zajló atommag-reakciók tanulmányozása azzal a céllal, hogy jobban megértsük a Nap és más csillagok energiatermelő folyamatait illetve a világunkat felépítő kémiai elemek eredetét.

 

Gyürky György eredményeit a tudományos közösség számos díjjal ismerte el. Meghirdetésének első évében elnyerte például az European Research Council rangos Starting Grant pályázatát. A Debreceni Egyetemen BSc, MSc és PhD témavezetést végez. Jelenleg az Eötvös Loránd Fizikai Társulat magfizika szakcsoportjának elnöke, a Magyar Tudományos Akadémia közgyűlési képviselője, az NKFIH fizikai szakértői bizottságának tagja. Tudományos eredményeit több tucat (köztük 14 meghívott) előadáson mutatta be nemzetközi konferenciákon. Társzerzőivel mintegy 300 szakcikket publikált, melyekre több, mint 2500 hivatkozás érkezett.
Gyürky György Debrecenben él, nős, két gyermek apja.

 

REGISZTRÁCIÓ ITT

Karasszon Eszter koncertje

Dátum: 2018. június 5., 19:00
karasszon slide copy

„Csellóval a világ körül.” – Gregor Pjatigorszkij könyvének címénél semmi sem jellemzi jobban Karasszon Eszter életét. A csellóművésznő fiatal kora ellenére Európa számos országában – többek között Hollandiában, Ausztriában, Németországban, Olaszországban és Svájcban – adott már koncertet, de fellépett Kínában, Izraelben és az Egyesült Államokban is. Nyolcévesen a legfiatalabb versenyzőként nyert díjat első országos csellóversenyén, azóta számos hazai és nemzetközi versenyen díjazták, legutóbb 2015-ben a Nemzetközi „Popper Dávid” Csellóversenyen ért el első helyezést. 2016-ban kitüntetéssel diplomázott a Zeneakadémián. Karasszon Eszter a szóló mellett értékes kamarazenei sikereket is magáénak tudhat, kamarapartnereivel 2013-ban a Dohnányi Ernő Kamarazene Versenyen győzedelmeskedett. Kamarazene és szólójáték nem válik külön az életében, számára mindenfajta zene kamarazene. Rendszeresen zenél együtt Szabadi Vilmossal, akivel turnéra utaztak Kínába, nemrég pedig New Yorkban adtak közös koncertet. Az utóbbi időben egyre többet foglalkozik Sosztakovics zenéjével, a Zeneakadémia Nagytermében adott diplomahangversenyén a zeneszerző 1. csellóversenyét játszotta. Nagy hangsúllyal szerepelnek repertoárján 20. századi és kortárs magyar szerzők – Kodály, Bartók, Dohnányi, Vajda, Gárdonyi – művei. Minden olyan helyzet vonzza, ahol közelebb hozhatja az emberekhez a túlmisztifikált klasszikus zenét. Hitvallása, hogy a jó zene nem csak a koncerttermekben él, mindenhol van létjogosultsága.

Program

J.S. Bach: C-dúr szvit BWV 1009

Vajda János: Just for you

Bánlaky Ákos: Tarantella

G. Cassado: Szvit szóló csellóra 

 

REGISZTRÁCIÓ ITT! 

Gyakornoki Pozíció 2018-ben

Balassi logo 3 w

A Balassi Intézet Brüsszel – Brüsszeli Magyar Nagykövetség Kulturális Szolgálata

 

Gyakornokokat keres 

egész évben, folyamatosan


A Balassi Intézet Brüsszel – Brüsszeli Magyar Nagykövetség Kulturális Szolgálata

Gyakornokokat keres 

egész évben, folyamatosan

Érdeklődsz a kultúra iránt, és szeretnél valódi értékeket teremtő szervezet munkatársaként dolgozni? Kíváncsi vagy, milyen lesz, mikor friss diplomásként dolgozni kezdesz egy kulturális szervezetben? Szeretnél egy olyan munkahelyet, ahol minden nap újabb és újabb kihívásokkal kell szembenézni? Eljött a Te időd!

Olyan, szakmájukra tudatosan készülő fiatalok jelentkezését várjuk, akik érdeklődnek és elkötelezettek a kultúra ápolása iránt. A gyakorlat időtartama 3-6 hónap között alakul, melyhez a Balassi Intézet nem tud anyagi támogatást nyújtani. Tanulmányi ösztöndíjasokat is szeretettel várunk.

Amit elvárunk:

·         angol és francia nyelv biztos ismerete (holland nyelvtudás előnyt jelent)

·         számítógép-kezelésben való jártasság

·         heti kb. 40 óra munkavégzés rugalmas időbeosztással

·         kultúra és csapatmunka iránti elkötelezettség

·         jó kommunikációs készség

·         kreativitás, jó problémamegoldó készség

Amit kínálunk:

·         Intézetünkben jártasságot szerezhetsz a mindennapi munkavégzésben.

·         Munkád során garantáltan fejlesztheted kommunikációs készségeidet – mind magyar, mind idegen nyelven.

·         Hozzászokhatsz, milyen egy csapatban dolgozni, hogyan lehet a feladatokat leghatékonyabban felosztani.

·         Betekintést nyerhetsz egy kulturális intézmény működésének mindennapjaiba.

·         Kulturális programokon való ingyenes részvétel. 

Feladatok:

·         kapcsolattartás más kulturális szervezetekkel

·         fordítási feladatok

·         tárgyalások előkészítése, jegyzőkönyv vezetése

·         hírlevél- és weblapszerkesztés

·         internetes adatbányászat, sajtófigyelés

·         egyéb irodai, adminisztratív feladatok

·         segítség rendezvények megszervezésében és lebonyolításában

Jelentkezéseket önéletrajzzal és motivációs levéllel pdf formátumban az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre várjuk!

Magyar irodalmi kézfogások története

Turczi  slide 
Portrébeszélgetés Turczi Istvánnal

2018. június 14. 19 óra - Balassi Intézet
"Magyar irodalmi kézfogások története” című portrébeszélgetés keretében Turczi István költő, műfordító olvas fel verseket és műfordítás-részleteket. Ezt követően pódium-beszélgetésre kerül sor a közönség bevonásával.

 

TURCZI ISTVÁN (1957)
 költő, író, műfordító, irodalomszervező

 egyetemi doktor
 a Parnasszus költészeti folyóirat és Kiadó alapító 
 főszerkesztője
 A Magyar P.E.N. Club főtitkára
 A Magyar Írószövetség Költői szakosztálya 3x újraválasztott elnöke.
 A World Congress of Poets UNESCO-világszervezet 3. alelnöke
 Az Európai Költészeti Akadémia rendes tagja (Academy of European Poetry, Luxembourg)
 A Norvég Bjornson Irodalmi Akadémia rendes tagja

Díjak, kitüntetések:
 Varsói Nemzetközi Költészeti Nagydíj, 2004
 Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje, 2004 József Attila-díj, 2006
 World Academy of Arts and Culture tiszteletbeli irodalmi doktora, 2008
 Magyar Köztársaság Babérkoszorús Írója-díj, 2010
 Eminescu Költészeti Nagydíj, Románia, 2013
 A Moldáv Írószövetség Díja, 2014 
 Tata város díszpolgára, 2014
 Zugló díszpolgára, 2014
 Prima Primissima-díj, 2014.

Eddig megjelent könyvei:
Verseskötetek:
 Segédmúzsák fekete lakkcipőben (1985)
 Zene állástalan zongoristáknak (1990)
 A nők és a költészet (1991)
 Amerikai akció (1991)
 Uram, nevezze meg a segédeit! (1993)
 Hosszú versek éjszakája (1997)
 Csokonai Vitéz Műhely (1999)
 Deodatus (2001)
 Venus Vulgivaga (2002)
 Sms 66 kortárs költőnek (2002)
 Hívásra szól a csönd (2004)
 Legszebb versei (Székely Magda vál., 2006.)
 Áthalások (2007)
 Erotikon – Eifert János aktfotóival (2008)
 Ezt a nőt nagyon – hangoskönyv (2008)
 Minden ablak nyitva – válogatott versfordítások (2009)
 A változás memóriája (2011)
 Turczi István legszebb versei (2014)
 A fázisrajzoló átmeneti gyötrelmei (2016)
 Üresség (2017)
 Szeresd a vándort (2018)

Regények:
 Mennyei egyetem (1987, 2002, 2013)
 …se nélküled (1994)
 A többi csak kaland volt, 2005)
 Minden kezdet (2013)

Drámák, rádiójátékok:
 Neander Kávéház (1989)
 Hangdokumentumok –1956 (1989)
 A katona története (1990)
 Jer és lásd! – A Talmud könyvei (1991)
 Revü (Dominó Színpad, 1991)
 Anna-bál (Nagyváradi Szigligeti Színház, 1995)
 A tintalovag (Petőfi Irodalmi Múzeum, 1996)

Főbb műfordítások:
 Itamár Jáoz-Keszt versei (1989)
 Modern héber költők (1992)
 Sikerkalauz I (1992)
 Anais Nin: Vénusz deltája (regény, 1992, 2007)
 I.B. Singer: A Moszkát család (regény, 1996, 2012)
 Tengeráramok – mai finn költők (1996)
 A dalok ura – mai ausztrál költők (1999)
 Th. Keneally: Ballada (regény,2000, 2012)
 T. Shapcott: Ausztrál horizont (versek, 2004)

ESEMÉNYNAPTÁR


2018
27
április
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Május
H K Sz Cs P Szo V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Június
H K Sz Cs P Szo V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

máj. 29.
- máj. 29.
Csillagok: a természet erőművei és vegykonyhái - Gyürky György előadása
Balassi Intézet, Brüsszel 1000, Treurenberg10.
jún. 05.
- jún. 05.
Karasszon Eszter koncertje
Balassi Institute, 10 Treurenberg, 1000 Brussels
jún. 08.
-
Bartók Béla: A Kékszakállú herceg vára, A csodálatos mandarin
La Monnaie/ De Munt, Place de la Monnaie, 1000 Brussels
jún. 14.
- jún. 14.
Magyar irodalmi kézfogások története
Balassi Intézet - Treurenberg 10, Brüsszel 1000
jún. 16.
- jún. 17.
Le Printemps Des Poètes / Költők Tavasza - Luxembourg
Luxembourg
jún. 19.
- szept. 07.
"Megszínesített Napfény" - Róth Miksa kiállítása
Balassi Institute, 10 Treurenberg, 1000 Brussels

ESEMÉNYEK

Nincsenek események

Hirdetések