Iratkozzon fel hírlevelünkre

Anima Festival: Ruben Brandt, a gyűjtő

rubenbrandtcollector
2019. március 6. 21:30 & március 8. 22:00

A vetítés helyszíne: Flagey, Place Saint-Croix, 1050 Brüsszel
Magyar thriller, 96 perc, 2018
Rendező: Milorad Krstic
Előzetes

A művészet olykor veszélyesebb, mint az élet, derül ki a Ruben Brandt, a gyűjtő című egészestés magyar animációs akció-thrillerből. Különös rablássorozat rázza meg a világ leghíresebb múzeumait: egy rejtélyes bűnbanda egymás után szerzi meg a legértékesebb képeket. Hiába minden óvintézkedés, semmi sem akadályozhatja meg a Gyűjtőt (Kamarás Iván) és csapatát az újabb festmények ellopásában, a rendőrség pedig tehetetlen. Csupán Kowalski (Makranczi Zalán), a washingtoni magánnyomozó veszi észre, hogy mi a közös az ellopott műtárgyakban, de veszélybe kerül az élete, amikor beleszeret a rablóbanda femme fatale-jába, Mimibe (Hámori Gabriella). A pánikba esett biztosítótársaságok százmillió dollár jutalmat ajánlanak a nyomravezetőnek, ezt hallva pedig az alvilág is bekapcsolódik a macska-egér játékba, mindent elsöprő lavinát indítva el. Milorad Krstić egyedi látványvilágú akció-thrillerében az egész világot bejárjuk egy olyan utazás során, amely percenként okoz újabb és újabb meglepetéseket. A 4K-ban készült animációs alkotásban a köznapi és fantázia szülte formák keverednek, ahol mindvégig extravagáns alakok, futurisztikus és vintage elemekből épülő dizájn, autósüldözés, humor és mindig újra töltődő izgalom köti le a néző figyelmét. 

Információ és jegyvásárlás

Az új társadalmi szerződésért

NESC news

Időpont: 2019. február 26, 18:00

A EUNIC Brüsszel konferenciasorozata Európa jövőjéről

 

A brüsszeli EUNIC klaszter előző projektjeire, a „European Angst” (Európai félelem) és a „Sweating for Europe”-ot (Európáért izzadni) építve, a 4 panelbeszélgetésből álló konferenciasorozat célja, hogy újraértelmezze az európai társadalmi szerződést a jelen sajátosságainak megfelelően. A sorozat harmadik eseménye, a Jóléti állam újragondolása február 6-án, 19 órától kerül megrendezésre az Európai Történelem Házában (House of European History).

A vita Európa jövőjére irányul és a „védelem” meg a „gondozás” fogalmaiból indul ki. A projekt célja újragondolni a társadalmi berendezkedést úgy, hogy az már ne csupán az egyén és az állam kapcsolatára épüljön, hanem vegye figyelembe az élet különböző dimenzióit, és azokat a problémákat, melyekkel az állampolgárok nap, mint nap szembesülnek: biztonság és adatvédelem, jóléti állam és szociális jogok, a megosztottságot meghaladó befogadó állam kiépítése, az elöregedő népesség gondozása, az új generációk lehetőségei, a környezet megőrzése. Ezen problémák felvetése európai szinten is elkezdődött: a 2018-as Európai Parlament napirendre tűzte, hogy egy új és hatékonyabb jogokat szolgáltasson az embereknek. Ez is arra mutat, hogy szükséges egy kritikus és jól tájékozott véleményt biztosítani egy szélesebb közönség számára, mely akadémikusok és szakértők párbeszéde során körvonalazódik.

 

A jóléti állam újragondolása

2019. február 26. 18 óra

Európai Történelem Háza

 

Az ipari forradalom után, a XIX. századtól a törvényeket a munkásosztály védelmére hozták. Két évszázaddal később ésszerű feltenni a kérdést, hogy mi a jóléti állam jövője? Megmaradnak a szociális jogaink? Mi történik az elöregedő lakossággal, az új generációkkal? Ki fogja fenntartani a jóléti állami berendezkedést?

 

Az előadók:

SZABÓ J. DÁVID

Szabó J. Dávid a Századvég Alapítvány külügyi vezetője

JAAKKO KUOSMANEN

Jaakko Kuosmanen, finn politológus, a Demos Helsinki független agytröszt munkatársa.

CHIARA SARACENO

Chiara Saraceno, olasz szociológus és filozófus, a jóléti állam kutatója.

A moderátor

KARL VAN DEN BROECK

Karl van den Broeck egy belga újságíró. Húsz évet vezette a De Morgen napilap kulturális rovatát, majd 6 évet volt a Knack főszerkesztője. Jelenleg az Apache.be híroldal vezetője illetve konferencia és vitaszervező a brüsszeli Szépművészeti Palotánál, a BOZAR-nál.

Hol?

House of European History, rue Belliard 135, 1000 Brussels

Mikor?

2019. február 26, 18 óra

A beszélgetés eredeti nyelven, angol szinkronfordítással zajlik.

A belépés díjtalan, regisztráció kötelező.

 

 

REGISZTRÁCIÓ:https://www.eventbrite.fr/e/for-a-new-european-social-contract-tickets-50730145230

 

 

Az Egy új társadalmi szerződésért (For a New European Social Contract) az EUNIC Brüsszel kezdeményezése az Alliance Française Bruxelles-Europe, a Balassi Intézet Brüsszel, a Yunus Emre Enstitüsü Brüksel, a British Council in Belgium, az Instituto Cervantes Bruselas, az Istituto Italiano di Cultura Bruxelles és a Finnish Cultural Institute for the Benelux részvételével. A project partnerei a House of European History és az Alumni Association of the College of Europe.

Foire du Livre - Dragomán György

Időpont: 2019. február 16. - 17. -  Tour & Taxis, Avenue du Port 86C, 1000 Bruxelles

dragoman-gyorgy4

 

Dragomán György képviseli Magyarországot a 2019-es Brüsszeli könyvvásáron a EUNIC standjánál.

Program:
Feb. 16., szombat, 12 óra
Beszélgetés Andrei Kourkov-val és Dragomán Györggyel
Moderátor: Genevieve Simon (La libre Belgique országos napilap irodalmi rovatának vezetője)
Cím: Entretien croisé avec Andreï Kourkov et György Dragomán/Keresztinterjú Andrei Kourkov-val és Dragomán Györggyel

Feb. 17., vasárnap, 12 óra
Beszélgetés Tiit Aleksejev-vel (Észtország), Dragomán Györggyel(Magyarország) and Kim Leine-nal (Dánia)
Moderátor:
Cím: Roman et Histoire : quelles tendances dans la littérature européenne?
Regény és történelem: Mik a trendek az európai irodalomban?
A történelmi regény köszöni, jól van, erős az olvasóközönsége, díjakat nyer és gyakran visszhangozza az aktuális híreket. Áttekintés az észt, magyar és dán irodalom ismert szereplőivel.

Dedikáció:
310 Gallimard stand
Feb.16., szombat, 10:30 - 12:00
Feb.17, vasárnap, 15:00 - 16:30

 

Bővebb információ: https://flb.be/writer/gyorgy-dragoman/

 

 

 

Balassi Jazz Klub Elsa Valle -val

Időpont: 2019. február 21. 19:00 Balassi Intézet

elsa-valle slide copy 

A Balassi Jazz Klub házigazdája, Zsári Tamás szaxofonos a klubok alkalmával kiemelkedő magyar és belga zenészeket hív meg vendégművészként kvartetjébe. A mostani koncerten Elsa Valle, kubai énekesnőt hallhatjuk.

 

Elsa Valle a Kubában született, jelenleg Európában élő énekes-művésznő a legrangosabb havannai Zeneművészeti Iskola elvégzése után rögtön a híres havannai Tropicana-ban kapta első elismerését, ezt követően a legismertebb kubai és dél-amerikai fesztiválokon lépett fel. Az egyik leghíresebb kubai fesztiválon, a "Boleros De Oro"-n méltán hódította meg a közönség és a szakma elismerését. Dél-Amerikán kívül természetesen Európát is bejárta számos turné alkalmával. Stílusát méltán nevezhetjük a tradicionális és a mai kortárs kubai éneklés érdekes és fantasztikus keveredésének. Hangja, énekstílusa egyszerre érzéki, melankólikus és robbanékonyan improvizatív. Több stílusban jártas, hiszen dolgozott együtt olyan híres spanyol flamenco zenészekkel, mint Jose Luis Monton, Estremeno, és bizonyította tehetségét a legendás "Buena Vista Social Club", és a Septeto Nacional előtt. Magyarországon a legnevesebb fesztiválokon lépett már fel, mint a Művészetek Völgye vagy a Sziget Fesztivál, emellett neves színpadok gyakori vendége. Számos lemeze jelent meg, a legutóbbi két lemeze a „Mi Gente”,és az Abracadabra, valamint legutolsó lemeze a Salsa Y Picante és az Universo népszerűsége bejárta a világot. Jelenleg több formáció mellett saját zenekaraival, a Latin Jazz Syndicate-vel, Elsa Valle y sus Hermanos, Jazz Nagykövetei, Rumba Caliente-vel dolgozik, ahol saját dalait adja elő. Zenekarában a legrangosabb hazai jazz művészekkel dolgozik együtt, mint Szakcsi Lakatos Béla, Babos Gyula, Winand Gábor, Dés László.

 

Zsári Tamás (szaxofon) Budapesten született, diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerezte. Diploma után az Egyesült Államokba költözött , majd ott élt 3 évig. 2001-ben elfogadta a Budapest Jazz Orchestra meghívását és csatlakozott a zenekarhoz. Alapító tagja a Modern Art Orchestra-nak. Olyan, nemzetközileg elismert, neves zenészekkel játszott együtt, mint Bob Mintzer, Peter Erskine, illetve Dave Liebman, Zenekarával saját szerzeményeit is játssza, több fesztiválon is fellépett Magyarországon, illetve Európában. Zsári Tamás jelenleg Brüsszelben él.

 

Bart De Nolf (nagybőgő) 1965-ben született Bruggében, Belgiumban. Diplomáját Gentben, a Királyi Zeneakadémia nagybőgő szakán szerezte 1987-ben. 1988 óta tanít a genti és a brüsszeli Királyi Zeneakadémián. 1986 óta tagja a BRT Jazz Orchestrának. Különböző pop zenekarok és előadók társaként, illetve szabadúszó zenészekkel is játszott. 1997 óta állandó tagja volt a Toots Thielemans Qvartettnek, akikkel Európa, valamint a világ számos pontján fellépett.

 

Bruno Castellucci (dob) a belgiumi Chateletben született. 14 éves korában autodidakta módon kezdett el dobolni. 1962-ben első díjat nyert a dinanti Adolphe Sax Jazz Fesztiválon. 1963 óta tagja az Alex Scorier Jazz kvintettnek. 1970 óta készít felvételeket a világ számos országában. 1974-1981 között a BRT Jazz Orchestra tagja, 1972 óta állandó tagja volt a Toots Thielemans Qvartettnek. 1978 óta az Akkerman zenekar, valamint 1980 óta a Rhythm combination & Brass tagja.

 

Ladányi Gábor (gitár) Budapesti zenész családban született 1993-ban. A Kőbányai Zeneiskola jazz - gitár szakán, valamint a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakiskola klasszikus gitár szakán szerzett diplomát. A Debrecen Big Band tagjaként számos hazai fesztiválon fellépett, a Budapesti Big Band Fesztiválon Arany Díjat nyert. Jelenleg Brüsszelben él és a brüsszeli Királyi Zeneakadémián folytatja tanulmányait. 

 

REGISZTRÁCIÓ: ITT!

 

Helyszín: Balassi Institute - Treurenberg 10

 

Gyakornoki Pozíció 2019-ben

Balassi logo 3 w

A Balassi Intézet Brüsszel – Brüsszeli Magyar Nagykövetség Kulturális Szolgálata

 

Gyakornokokat keres 

egész évben, folyamatosan

Bővebben...

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
16
Február
H K Sz Cs P Szo V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3
Március
H K Sz Cs P Szo V
25 26 27 28 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

KIEMELT ESEMÉNYEK

febr. 16.
- febr. 17.
Foire du Livre - Dragomán György
stand 310 Gallimard, Tour & Taxis, Avenue du Port 86C, 1000 Bruxelles
febr. 17.
- febr. 17.
Radnóti-olvasómaraton a Brüsszeli Magyar Házban
Magyar Ház, Rue de l'Arbre Bénit 123 , Ixelles
febr. 21.
- febr. 21.
Balassi Jazz Klub Elsa Valle-val
Balassi Institute - Treurenberg 10
febr. 23.
- febr. 23.
Würtz Klára Mesterkurzus
Auditorium Maene, 37 Rue de l’Argonne, 1060 Brüsszel
febr. 26.
-
EGY ÚJ TÁRSADALMI SZERZŐDÉSÉRT
House of European History, rue Belliard 135, 1000 Brussels
márc. 01.
- márc. 01.
Anima Festival: Még egy nap élet
Studio 4 - Flagey, Place Saint-Croix, 1050 Brussels
márc. 05.
- márc. 05.
A vajdasági magyarok történelmi és kulturális öröksége
Balassi Institute - Treurenberg 10

ESEMÉNYEK

Centre Georges Pompidou | Place Georges-Pompidou, 75004 Paris
2019. febr. 16. - máj. 16.
Vasarely retrospektív kiállítás

Hirdetések