Iratkozzon fel hírlevelünkre

Felújítás

planning-finances-for-renovation-845x515

Július 15. és augusztus 30. között zárva tartunk.

 

We are closed from 15 July till 30 August.

Nous sommes fermés du 15 juillet au 30 aout. 

 

Wij zijn gesloten van 15 juli tot 30 augustus.

21 gramm - Rényi Katalin kiállítása

Wings of the Soul - slide

2019. szeptember 11. 19 óra

 Rényi Katalin alkotásainak tárgya minden esetben a lélek vagy a lélekhez kapcsolódó transzcendens esemény, esetenként misztérium. Kivétel nélkül olyasmi, ami túl van vagy legalábbis túlmutat az anyagi világon. A képein megjelenő arany az égi fény lenyomataként jelzi a szerepét e nemes, szoláris szimbólumnak, a gyakori felfénylő fekete nála az abszolútum jelképe, s a szén színét megidézve a tűz általi megtisztulásé is, a fehér pedig nem annyira a tisztaságé, mint inkább a hiányé, a betöltetlenségé. Rényi művein hangsúlyosan jelenik meg a pillanatnyiság, de az ilyen módon megidézett pillanatokban rendre ott van az örökkévalóság valamiféle lenyomata.

Az akvarell alkalmi műfaja a rendhagyóan nagyméretű alkotásokban éppenséggel az alkalmi jellegen mutat túl. A papírból készült objektek – emberi és állati torzók, monumentumok – sérülékenységük révén nem pusztán az anyagi kiszolgáltatottság, a testben való lét gondolatkörét idézik meg, de az idő, konkrétan az örökkévalósághoz mért pillanat relativitását is. Némely mű antropomorf jegyeket mutat, s ritkán megjelenik egy-egy emberi alak vagy testrész is, de mindig rontott formában. 

Rényi művészi univerzumában a testben létező ember nem a teremtés koronája, hanem Istennek alávetett létező, egy érdekes porszem. Szépsége múlandó, ereje viszonylagos. Elvirágzik, mint egy virág, megsárgul, megbarnul, mint az őszi kalász. A Rényi Katalin által létrehozott művészet ihletettsége ebből az alázatos belátásból ered – és kivétel nélkül mindig a szakralitáshoz viszi a látogatót. A lélekhez, amely a hiú emberi világban talán csak 21 gramm, sokan mégis nehezen viselik a súlyát.

 

A kiállításmegnyitót Csuprik Etelka zongorakoncertje követi. 

26266-csuprik-etelka-zongoraestje

Csuprik Etelka Ukrajnában élő magyar zongoraművész a kárpátaljai Nagyszőlősön született, tíz gyerekes zenész család hetedik gyermekeként. Nagyapja, Rózsa Géza elismert hegedűművész volt. Etelka három éves korában életre szóló barátságot kötött a zongorával. Már ötévesen Chopin No. 7. Cisz-moll keringőjével és Schubert Szerenádjával lépett fel nyilvános koncerten. Csodagyerekeket megillető abszolút hallásával, a zenéhez való érzékével, improvizációs tehetségével, kitartó gyakorlásával már gyerekkorban magas szintre emelte mind technikai tudását, mind művészi kifejezőképességét a zongorán.

Később a Lvivi (Lembergi) Konzervatóriumban Marina Krych, a Konzervatórium zongoraprofesszorainak kezei alatt vált nemzetközi hírű zongoraművésszé. Mester-kurzusokon vett részt a Moszkvai Konzervatórium olyan zongoraművész tanárainál, mint Jevgenyij Malinyin, Vera Gornosztajeva, Vladimir Viardo, Vlagyimir Krajnyev. Művészetét Európa több országában is megcsillogtatta. Elismert karmesterekkel dolgozik együtt, mint Ligeti András, Jerzy Salvarovsky, Robert de Koning, Karol Strija, Jansug Kakhidze.

Repertoárjában mindig szerepelnek Liszt, Bartók, Kodály, Chopin, Szkrjabin művei. A Naxos, Philips, Amadis kiadónál több mint 30 CD-t játszott fel a zeneirodalom legszebb műveiből, 2018-ban pedig két új lemeze is megjelenik Magyarországon. Jelenleg is folynak J. S. Bach WTC I – II művének stúdiófelvételei.

Csuprik Etelka Ukrajnában és Magyarországon is zsűritag több nemzetközi zongoraversenyen. Jelenleg a Mikola Liszenko Lvivi Nemzeti Konzervatórium professzora, Lviv Megyei és Kárpátalja Megyei Filharmónia zongoraművésze. Művészi munkásságának elismeréseként 2016-ban Ukrajna Nemzet Művésze állami elismerést kapott.

2018 augusztusában az első alkalommal megrendezett sárospataki V4 Zongorafesztivál nyitó hangversenyén a Keller András vezénylete alatt a Concerto Budapest Szimfonikus Zenekarral lépett fel. Októberben a Madridban és Barcelonában adott koncertet a nagykövetség és a főkonzulátus szervezésében.

 

 REGISZTRÁCIÓ 

Gyakornoki Pozíció 2019-ben

Balassi logo 3 w

A Balassi Intézet Brüsszel – Brüsszeli Magyar Nagykövetség Kulturális Szolgálata

 

Gyakornokokat keres 

egész évben, folyamatosan

Bővebben...

Harcsa & Gyémánt Quartet a Marni Jazz Fesztiválon

harcsaveronika

Időpont: 2019. szeptember 7. 20:15

Harcsa Veronika magyar énekesnő és dalszerző, aki elnyerte a legjobb jazz album, valamint a legjobb alternatív album díját Magyarországon. Elbűvölő hangja és rendkívüli technikája Róisín Murphy-t, Björköt és Youn Sun Nah-t idézi.

Az új projekt, a “Shapeshifter”, keretein belül a gitár-ének kettőshöz belga ritmusszekció csatlakozik: a dobos Antoine Pierre és a basszusgitáros Nicolas Thys, akiket Veronika a Brüsszeli Királyi Konzervatóriumban folytatott tanulmányai során ismert meg. A bájos dallamok és a fogalmi tájak közötti gyönyörű kettősségről tanúskodnak a dalok levegője, de a dallamok és a harmónia gyökerei a jazz és a modern zene esztétikájában vannak.

Az album címe megjeleníti egy kezdeti mag alakulását: az együttes folyamatosan bővül, a hang érezhetőbbé, összetettebbé és dinamikusabbá válik. A lényeget továbbra is a szívben lévő átható és ámulatba ejtő hang adja. Az album elnyerte a legjobb jazz album, valamint a legjobb alternatív album díját Magyarországon.

Fellépők:

Harcsa Veronika – ének

Gyémánt Bálint – gitár

Nicolas Thys – basszusgitár
Antoine Pierre – dob

 

 

Bővebb infó

Jegyvásárlás

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
20
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
Augusztus
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

szept. 07.
- szept. 07.
Harcsa Veronika & Gyémánt Bálint Quartet a Marni Jazz Fesztiválon
Théâtre Marni, Rue de Vergnies, 25 - 1050 Ixelles
szept. 11.
- szept. 11.
21 gramm - Rényi Katalin kiállítása
Balassi Institute - Treurenberg 10
szept. 24.
- szept. 24.
Szvorák Katalin - Dalüzenet
Balassi Institute - Treurenberg 10

ESEMÉNYEK

Nincsenek események

Hirdetések