Iratkozzon fel hírlevelünkre

Királyok és keresztek képregény kiállítás

kiralyok-es-keresztek-slide

Megtekinthető: 2018. szeptember 14 - október 5.

 

Németh Levente és Mészáros János közös alkotása, a Királyok és keresztek képregény egy történelmi tényeken alapuló, kalandos, izgalmas történetet mesél el színpompás képekben és egyedi módon archaizáló, de a mai ember számára is olvasható szöveggel.
A gyönyörű kidolgozású, látványos csatajelenetekről olyan történelmi személyiségek elevenednek meg, mint Imre herceg, a magyar trónörökös varég testőrsége élén, Pietro di Orseolo, a száműzött olasz nemes velencei lovagjaival és Tonuzoba, a nyakas besenyő törzsfő.

" Az Úr 1030.-dik esztendeje, valahol a Mosoni-lápon, a Magyar Királyság területén. A dicső Német-római Birodalom fényes páncélú lovagjai végleg beleragadtak az ingoványba. Talán mégsem kellett volna felrúgni a harminc éve tartó békét a magyarokkal néhány koszos, határmenti faluért. De azt már a dicső II. Konrád császár mégsem hagyhatta szó nélkül, hogy István magyar király bejelentette igényét a Bajor Hercegség trónjára, felesége, Bajor Gizella jogán.  A legnagyobb európai uralkodó seregeivel betört a Magyar Királyságba, hogy behódoltassa elszemtelenedett szomszédját. De a háború nem alakult a németek tervei szerint."
NÉMETH LEVENTE – Németh Levente a Magyar Képzőművészeti Egyetemen végzett mint tervezőgrafikus művész. Volt multiknál Art Director is, de évek óta saját cégét, az Enter Stúdio 98, Grafikai műhelyt vezeti. Mára az Enter a kultúra- és sportmarketing területén elismert kreatív stúdióvá nőtte ki magát. Munkáival több díjat is nyert, közöttük a Magyar Art Directorok Clubjának, az Ezüstgerely pályázatnak egy-egy díját, vagy a számára legértékesebb Aranyrajszög díjat.

MÉSZÁROS JÁNOS – Mészáros János pályája kezdetén a hazai video- és filmforgalmazásban dolgozott, szövegíróként és marketingesként, emellett Magyarország és Románia első multiplexének létrehozásában is részt vett. Jónéhány évnyi, a pénzügyi szektorban tett kitérő után management tanácsadással kezdett foglalkozni, ami során projektet vezetett számos európai országban. Munkája részeként segítette ügyfeleit marketing-tevékenységünk újjáépítésében. Első kísérlete a szórakoztató irodalom terén a Királyok és Keresztek képregény forgatókönyve, valamint a mű alapjául szolgáló regény.

http://www.kingsandcrosses.com/#the-creative-team

 

https://www.indiegogo.com/projects/kings-and-crosses-graphic-novel-books#/

 

Balázs János Zongorakoncert

  

BJ slide

2018. október. 9. 20.00

BOZAR 

Október 9-én a Bartók Fesztivál közönsége élőben hallhatja Balázs János zongorajátékát a BOZAR-ban. A koncerten Liszt Ferencnek, a magyar zongorairodalom atyjának cigányzene ihlette rapszódiái és Bartók Béla népzene stílusjegyeire támaszkodó szerzeményei csendülnek fel. A magyar zenei hagyományok sokszínűségét reprezentáló darabok felejthetetlen élménnyel ajándékozzák meg az esemény látogatóit.

Program

Liszt: Les jeux d'eaux à la Villa d'Este
Liszt: Funerailles
Liszt: Sonetto 123 del Petrarca
Liszt: Aprés une lecture de Dante: Fantasia quasi Sonata 

szünet

Ligeti: Musica Ricercata (részletek)
Bartók: Gyermekeknek (részletek)
Bartók: Három csíki népdal
Liszt: Magyar Rapszódia Rhapsody No.6
Strauss/Cziffra/Balázs:  Kék Duna keringő

JEGYEK & TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

Balázs János egyike a legkeresettebb és legsikeresebb zongoraművészeknek, a világ neves koncerttermeinek állandó szereplője. Azon kevés művészek közé tartozik, akit a közönség szeretete és a szakma elismerése egyaránt körül vesz. 1988-ban született Budapesten, a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián tanult és diplomázott. Olyan neves művészekkel és karmesterekkel dolgozott együtt, mint Mischa Maisky, Vásáry Tamás, Várdai István, Charles-Olivier Munroe, Stéphane Denéve, Gwendolyn Masin. 2013/2014-es koncertidényben 19 ország művészei közül nyerte el a Rising Star évad művésze díjat, ezáltal az ECHO (European Concert Hall Organisation – Európai Koncerttermek Szervezete) hálózat szervezésében Európa legnagyobb koncerttermeiben turnézott, aratott hangos sikert, mint pl. Bozar, Concertgebouw, Musikverein, Palau de Musica, Barbican, Konzerthuset, Cologne Philharmonie.

Fellépett a Brüsszeli Filharmonikusokkal, a Dortmundi Filharmonikusokkal, az Aspen-i Filharmonikus zenekarral, a Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekarral a Liszt Ferenc Kamarazenekarral, Óbudai Danubia Zenekarral a Budafoki Dohnányi Zeneharral és a Magyar Rádió Szimfonikus zenekarával.

2011-ben megkapta a fiatal művészeknek járó legnagyobb elismerést, a Junior Prima Díjat, valamint 16 koncert keretén belül eljátszotta Chopin összes zongoraművét, amelyért a Lengyel Állami is kitüntetésben részesítette. 2015-ben Liszt Ferenc-díjban részesült, ami a magyar állam által adományozható legmagasabb zenei kitüntetés valamint év végén Gramofon-díjat kapott. 2016-ban megalapította a Cziffra György Fesztivált, mellyel példaképének állít emléket és mára Magyarország egyik kiemelt prémium fesztiváljává nőtt ki magát.

6 nemzetközi zongoraverseny győztese Japántól Amerikáig.  (Nemzetközi Cziffra György zongoraverseny Seinlis 2012, Nemzetközi Liszt Ferenc Zongoraverseny Pécs, Budapest, 2005, 2011, Nemzetközi Nishinihon Zongoraverseny 2011,  Aspen Concerto Competition 2012). „A Zongora” koncertsorozatban olyan művészekkel játszik együtt, mint Grigorij Szokolov, Jevgenyj Koroljov, Nyikolaj Luganszkij, Arcadi Volodos. Egyedi koncertjei és önálló bérletei különleges élményt nyújtanak a közönségnek. A „Balázs János 3 arca”, „A Zongora 3 arca”, a „ZongOpera” mind teltházzal és osztatlan sikerrel zárultak. Azon kevés előadók közé tartozik, aki tud és képes improvizálni. Páratlan zenei élmény és egyedi hangzásvilágot ötvöz Lajkó Félix-szel tartott közös koncertje, ahol a pillanat ihletettségében születnek meg a hangok és a harmóniák.

Kiemelten fontosnak tartja a gyerekek klasszikus zenével való megismertetését, ezért az elmúlt három évben „Hangszerek Világa” elnevezéssel közel száz ingyenes interaktív zenei ismeretterjesztő hangversenyt tartott gyerekek számára.2016-ban és 2017-ben Budapesten adott szabadtéri zongoraestet, ahol több, mint 10 ezer ember volt jelen. 2017-óta zsűritag a Virtuózok klasszikus zenei versenynek, melyet a Magyar Televízió közvetít.  2018-ól a Cziffra György Kulturális Központ művészeti vezetője. Számos CD, DVD és TV-felvétel köthető a nevéhez.

Állami – szakmai elismerések
2018 Magyarország Érdemes Művésze Díj
2016 Prima-Díj
2015 Gramofon -Díj
2015 Liszt Ferenc-Díj
2013/2014 ECHO „Rising Star” -díj
2012 Klassz Tehetség Díj  
2011 Junior Prima Díj  
2011 Lengyel Állami Kitüntetés Chopin Összes Műve Előadásért 

Versenyeredmények
2012 Cziffra György Emlékverseny Senlis (Franciaország) I. Díj
2004 Nemzetközi Chopin Zongoraverseny Budapest (Magyarország) I. Díj
2012 Nemzetközi Aspen-I Zongoraverseny (USA) I. Díj  
2011 Nemzetközi Liszt Ferenc Zongoraverseny Budapest (Magyarország) III. Díj
2011 Nemzetközi Nishinihon Zongoraverseny (Japán) I. Díj  
2006 Nemzetközi Lions Zongoraverseny Maurach (Franciaország) I. Díj
2005 Nemzetközi Liszt Ferenc Zongoraverseny Pécs (Magyarország) I. Díj  
2004 Nemzetközi Cziffra György Zongoraverseny Baden Bei Wien (Ausztria) I. Díj  
2003 Nemzetközi Chopin Zongoraverseny Mareinbad (Csehország) III. Díj  
1998 Nyíregyházi Országos Zongoraverseny Nyíregyháza (Magyarország) I. Díj 

Tagságok
2017 A Magyar Bor Akadémia Tiszteletbeli Tagja
2016 A Magyar Művészeti Akadémia Köztestületi tagja
2014 A Liszt Ferenc Társaság Pécsi Tagozatának “Örökös” Tagja 

http://www.balazsjanos.com/

Gyakornoki Pozíció 2018-ben

Balassi logo 3 w

A Balassi Intézet Brüsszel – Brüsszeli Magyar Nagykövetség Kulturális Szolgálata

 

Gyakornokokat keres 

egész évben, folyamatosan


A Balassi Intézet Brüsszel – Brüsszeli Magyar Nagykövetség Kulturális Szolgálata

Gyakornokokat keres 

egész évben, folyamatosan

Érdeklődsz a kultúra iránt, és szeretnél valódi értékeket teremtő szervezet munkatársaként dolgozni? Kíváncsi vagy, milyen lesz, mikor friss diplomásként dolgozni kezdesz egy kulturális szervezetben? Szeretnél egy olyan munkahelyet, ahol minden nap újabb és újabb kihívásokkal kell szembenézni? Eljött a Te időd!

Olyan, szakmájukra tudatosan készülő fiatalok jelentkezését várjuk, akik érdeklődnek és elkötelezettek a kultúra ápolása iránt. A gyakorlat időtartama 3-6 hónap között alakul, melyhez a Balassi Intézet nem tud anyagi támogatást nyújtani. Tanulmányi ösztöndíjasokat is szeretettel várunk.

Amit elvárunk:

·         angol és francia nyelv biztos ismerete (holland nyelvtudás előnyt jelent)

·         számítógép-kezelésben való jártasság

·         heti kb. 40 óra munkavégzés rugalmas időbeosztással

·         kultúra és csapatmunka iránti elkötelezettség

·         jó kommunikációs készség

·         kreativitás, jó problémamegoldó készség

Amit kínálunk:

·         Intézetünkben jártasságot szerezhetsz a mindennapi munkavégzésben.

·         Munkád során garantáltan fejlesztheted kommunikációs készségeidet – mind magyar, mind idegen nyelven.

·         Hozzászokhatsz, milyen egy csapatban dolgozni, hogyan lehet a feladatokat leghatékonyabban felosztani.

·         Betekintést nyerhetsz egy kulturális intézmény működésének mindennapjaiba.

·         Kulturális programokon való ingyenes részvétel. 

Feladatok:

·         kapcsolattartás más kulturális szervezetekkel

·         fordítási feladatok

·         tárgyalások előkészítése, jegyzőkönyv vezetése

·         hírlevél- és weblapszerkesztés

·         internetes adatbányászat, sajtófigyelés

·         egyéb irodai, adminisztratív feladatok

·         segítség rendezvények megszervezésében és lebonyolításában

Jelentkezéseket önéletrajzzal és motivációs levéllel pdf formátumban az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre várjuk!

Dr. Böröcz Zsuzsanna előadása - Színtelen ólomüveg

Borocz slide copy

2018. szeptember 27. 19 óra

Zsuzsanna Böröcz, PhD

A Leuven-i és Antwerpen-i Egyetem kutatója
DOCOMOMO Belgium elnökhelyettese
A prezentáció címe:
“Valóban színtelen ólomüvegekről fogsz beszélni? Komolyan gondolod?”
Az ólomüveg ablakok kapcsán általában az üveg színes darabkáin átszűrődő napfény csodálatos játéka jut eszünkbe. A leghíresebb és legismertebb alkotások a párizsi Saint-Chapelle és a Chartres-i katedrális piros és kék színű ablakai. A középkori, fenséges gótikus építészet volt az, amely elképzelhetetlenül nagy homlokzati nyílásain életre keltette a szegények Bibliáját, így az isteni fény beragyoghatta a katedrálisok belterét.

Az ólomablakok iránti érdeklődés és igény a XVIII. században a felvilágosodás és a francia forradalom következtében erősen visszaesett, azonban a XIX. századi historizmus hatására, amely előtérbe helyezte a gótikát, ismét megerősödött. Komoly erőfeszítések történtek arra, hogy felelevenítsék a múlt művészeti technikáit, színeit és kialakítását, ezzel az ólomüvegek ismét egyre több helyen jelentek meg. A fenti sorokat olvasva joggal merülhet fel bennünk a kérdés, hogy egyáltalán tarthat-e bármilyen érdeklődésre számot a színezetlen ólomüveg.

Mindezek ellenére 1865-ben, Hippolyte Vande Velde, királyi ügyész kiadott egy színezetlen ólomablakokkal foglalkozó, részletes leíró tanulmányt a Belga Királyi Akadémia Építészeti és Archeológiai Szemléjében, miután állítása szerint a fiatal Belga Királyság történelme nem lett volna teljes egy ilyen értekezés nélkül.

Hogyan születhetett meg az ötlet egy jogász fejében, hogy egy építészeti és archeológiai szakfolyóiratban az ólomablakok egy ennyire marginálisnak tűnő fajtájával foglalkozzon? Minek hatására vált ilyen elkötelezetté a téma iránt, hogy azt a belga történelem megkerülhetetlen részeként állítsa be?

Ezen az előadáson a XIX. századi művészet és építészet bonyolultságával, ellentmondásaival és történetének kevéssé ismert pontjaival fogunk foglalkozni.

A prezentáció nyelve: angol

Böröcz Zsuzsanna
 Budapesten nőtt fel. Zenetudós, művészet- és építészettörténész (KU Leuven). Ph.D. diplomáját katolikus templomok háború utáni ólomüveg ablakainak összehasonlító elemzéséből írta 2004-ben a Leuven-i Egyetemen. Azóta különféle művészeti, design és építészetelméleti tárgyat tanít a Leuven-i Egyetem Művészeti és Építészeti Karán, az Antwerpen-i Főiskolán, az Antwerpen-i Egyetem Designtudományi Karán, illetve az Amszterdam-i Egyetem Művészetek, Design és Kultúrák Karán. Emellett különböző kiállításokat szervezett Belgiumban (háború utáni ólomüvegek és tükör szobrok a 70-es évek enteriőrjében: Michel Martens 1921-2006 üvegművész, helyi művészeti kezdeményezések a 60-as években: Helikon Hasselt), együttműködött olyan kutatási projektekben mint a 19. századi építészettörténeti publikációk illusztrációi, beleértve a korai építészeti és design fényképészetet és a 20. századi flamand templomok kutatási mechanizmusát. Jelenleg a Leuven-i Egyetem Építészeti Tanszékének (belső építészet és lakóhely kutatócsoport) és az Antwerpen-i Egyetem Design Művészeti Tanszékének (kézművesség és design kultúrák kutatócsoport) kutatója. Elnökhelyettese a Belgiumi Docomomonak, amely egy a Modern Mozgalom épületeinek, emlékhelyeinek és városrészeinek dokumentálására és megőrzésére szakosodott civil szervezet, illetve társalapítója és elnöke a Docomomo International belsőépítészettel foglalkozó Tudományos Bizottságának. Dr. Böröcz továbbá zsűritagja a Flamand Minisztérium művészeti Kulturális Dekrétumával (Kunstendecreet) kapcsolatos projektjeinek. Érdeklődési területe a belsőépítészet és a design a kulturális örökség megőrzésének előtérbe helyezésével, a kézművesség és a 19-20-i századi felsőoktatás.


Regisztráció: HERE!

Harcsa Veronika & Razvaljajeva Anasztázia: Debussy

2018. szeptember 21.
Harcsa Veronika  Razvaljajeva Anasztazia-slide

Harcsa Veronika - Razvaljajeva Anasztázia: Debussy dalok újragondolva

Harcsa Veronika, a sokoldalú zenei érdeklődésű énekesnő legújabb partnerével, a hárfaművész Razvaljajeva Anasztáziával lép színpadra. A hárfa-ének duó a 2018-ban éppen száz éve elhunyt Claude Debussy legszebb dalait öltözteti új köntösbe. A formákkal folyton merészen kísérletező Debussy-nek Paul Verlaine és más költők verseire írt műveit a zeneszerzőhőz méltó bátorsággal és újító szándékkal hangszerelte át a két fiatal zenész. A hárfa légiessége és a sotto voce, vagyis a klasszikusnál halkabb énektechnika új oldalát mutatja meg a jól ismert daloknak.

 

Program:

• Beau Soir
• Nuit d'étoiles
• Fleur des Blés
• Romance (L'ame évaporée)
• Les cloches
• La fille aux cheveux de lin
• Regret
• Trois Mélodies de Verlaine

 

Időpont: 2018. szeptember 21. 19.00

Helyszín: Balassi Intézet

REGISZTRÁCIÓ

ESEMÉNYNAPTÁR


2018
21
Szeptember
H K Sz Cs P Szo V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Október
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

szept. 21.
- szept. 21.
Harcsa Veronika - Razvaljajeva Anasztázia: Debussy dalok újragondolva
Balassi Intézet - treurenberg 10, 1000 Brüsszel
szept. 27.
- szept. 27.
Böröcz Zsuzsanna, PhD előadása - Színtelen ólomüvegek
Balassi Intézet - Treurenberg 10, 1000 Brüsszel
okt. 06.
- okt. 06.
Szüreti Táncház
GC Ten Weyngaert Bondgenotenstraat 54, 1190 Vorst,
okt. 09.
- okt. 09.
IV. Kárpátalja Nap
Balassi Intézet, 10 Treurenberg, 1000 Brüsszel
okt. 09.
- okt. 09.
Balázs János Zongorakoncert
BOZAR
okt. 16.
- okt. 16.
Balassi Jazz Klub Kovács Lindával
Balassi Institue, Treurenberg 10, 1000 Brussels
dec. 04.
- dec. 04.
Jazz Klub Borbély Mihállyal
Balassi Institue, Treurenberg 10, 1000 Brussels

ESEMÉNYEK

Nincsenek események

Hirdetések