Iratkozzon fel hírlevelünkre

Nemzetközi Magyar Zongoranégyes koncert

páva-small

Időpont: 2019. május 10. 19:00

 

Fellépők:
Sebestyén Katalin hegedűművész,
 a Brüsszeli Királyi Zeneakadémia tanszakvezetője,

Krähling Dániel brácsaművész, a Budapesti Vonósok kamarazenekar tagja,

Ribli Ilona gordonkaművész, a Danubius vonósnégyes alapító tagja,

Dezső Marianna zongoraművész, a Tatabányai Erkel Ferenc Zeneiskola volt igazgatója.

  

A kamarazene szeretete és Schiffer Ervin világhírű brácsaművész emlékének megőrzése késztette a Nemzetközi Magyar Zongoranégyes tagjait az együttes létrehozására és a közös muzsikálásra. Annak ellenére, hogy Európa különböző helyein élnek, sok közös szál köti őket össze: először is mindannyian magyarok, ugyanazt a zenei nyelvet beszélik. Mindannyian szorosan kapcsolódnak a Tatai „Schiffer Ervin Nemzetközi Zenei Mesterkurzus” munkájához.

Schiffer Ervin 2014-ben bekövetkezett halála késztette a muzsikusokat arra is, hogy közös kamarazenéléssel, koncertekkel őrizzék meg a nemzetközi hírű művész emlékét.

Az együttes minden tagját különleges kapcsolat fűzi Schiffer Ervin világhírű brácsaművészhez, aki a Tatai Nemzetközi Zenei Mesterkurzus alapítója volt feleségével, Sebestyén Katalin hegedűművésszel együtt. Dezső Marianna zongoraművész a 2007-ben elindított Tatai Nemzetközi Zenei Mesterkurzus szervezője, igazgatója.

2014 és 18 között Botvay Károly Kossuth díjas gordonkaművész, Ervin iskolatársa és jóbarátja, valamint Kóta Gergely hegedű és brácsaművész, a művészházaspár tanítványa voltak az együttes tagjai. Jelenleg Ribli Ilona gordonkaművész és Krähling Dániel brácsaművész vették át helyüket.

 

Az együttes rendszeres résztvevője a Tatabányai Tavaszi Fesztivál programjainak, valamint a Tatai Barokk Fesztiválnak. Az elmúlt években bemutatkoztak már Belgiumban (Antwerpen, Brüsszel), Svájcban és Spanyolország több városában is. Műsorukon klasszikus, romantikus és 20. századi zeneszerzők zongoranégyes művei szerepelnek.

Program:

 

L. van Beethoven   Pianoquartet Op.16
   Grave- Allegro ma non troppo
   Andante cantabile
   Rondo. Allegro, ma non troppo

J. Turina   Pianoquartet Op. 67
   Lento - Andante mosso
   Vivo - Lento - Vivo
    Andante - Allegro molto 

C. Saint-Saëns    Pianoquartet Op. 41
   Allegretto
   Andante maestoso ma con moto
   Poco  allegro 

   Allegro

Sebestyén Katalin hegedűművész

Sebestyén Kati magyar származású hegedűművész, a brüsszeli Conservatoire Royal de Musique tanszékvezető professzora, a tekintélyes Chapelle Musicale Reine Elisabeth tanára, valamint a "Nemzetközi Erzsébet Királynő Verseny" mûvészeti tanácsának tagja. Aktívan koncertezõ elõadóművész, - mint a Haydn vonósnégyes és a Contrasts Ensemble tagja, a Sebastian Strings vonószenekar alapítója és koncertmestere, - fellépései ezekkel az együttesekkel elvezették Európa és Amerika számos országába. Több CD felvétele is megjelent: EMS-Record Brussel. Férjével, Schiffer brácsaművésszel 2007 óta a Tatai Nemzetközi Zenei Mesterkurzus alapítója és művészeti vezetője. 2012-ben megkapták a Tata Város Díszpolgára elismerő kitüntetést.

Ribli Ilona csellóművész

A Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen diplomázott, Banda Ede cselló tanszakának hallgatójaként. Kamarazene tanárai voltak: Tátrai Vilmos, Mihály András, Kurtág György, Szűcs Lóránt és Rados Ferenc.   1983-ban megalakítja a Danubius vonósnégyest, melynek az óta is tagja. Szakmai munkája ezután szorosan összefonódik a kvartett életével. Az együttes  több nemzetközi verseny díjazottja, ( Evian, Trapani , Reggio Emilia, Graz), eddig 15 cd lemezük jelent meg, ezek közül talán legjelentősebb Villa Lobos  vonósnégyeseinek összkiadása, (17 mű) és Boccherini összes (6mű)gitár kvintettjének felvétele. Számos mesterkurzuson vettek részt ,pl. a Melos vonósnégyes kurzusain , de  számukra a legmeghatározóbb, hogy a kezdetektől 10 éven át a kiváló hegedűművész, Tátrai Vilmos szakmai útmutatásával  működtek.  Eközben -a kvartettezéssel párhuzamosan - mintegy tíz éven át a Vesztfáliai  Kamarazenekar szólócsellistája volt Münsterben.  Jelenleg   művészeti vezetője a „Hangistálló” elnevezésű kulturális intézménynek , ahol  kamarazenei koncerteket szervez, gyakran fellép a vonósnégyessel, szonátázik, triózik nagyszerű kamarapartnerei társaságában, pl.: Király Csaba zongoraművész, Konrád György brácsaművész, Baráti Kristóf hegedűművész, Balogh józsef klarinét művész, Bernáth Ferenc gitárművész . Elmondható, hogy életének nagy részét a magyar kamarazenei hagyományok ápolása és a komolyzene népszerűsítése tölti ki.

Dezső Marianna zongoraművész zenepedagógus, zeneiskola igazgató

A Pécsi Janus Pannonius Tudományegyetemen és a hírneves Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen folytatott tanulmányai után aktívan kapcsolódott a művészeti élet minden területéhez, mint: pl. főiskolai adjunktus a fent említett intézményekben, művészetoktatási szakértő, zeneiskola igazgató, az MZMSZ Komárom-Esztergom megyei művészeti iskoláinak elnöke.

Zongoratanárként számtalan növendéket készített fel zenei pályára, közülük többen már pedagógusként dolgoznak itthon és külföldön. Intézményvezetőként rangos tehetséggondozó versenyeket, fesztiválokat, országos és nemzetközi hatósugarú művészeti rendezvényeket szervez; az Erkel Ferenc Zeneiskola vezetése alatt elnyerte az akkreditált kiváló tehetségpont kitüntetést.

Aktív koncertező művészként szerepelt Európa több országában.

 

Kiemelkedő munkájáért különböző kitüntetésekben részesült: mint Artisjus díj, Prima Primissima Komárom-Esztergom Megyei jelöltje, Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztje.

Krähling Dániel brácsaművész

Krähling Dániel Zeneakadémiai tanulmányait művészdiplomával fejezte be Bársony László növendékeként. Számos nemzetközi hírű professzornál fejlesztette tovább tudását, többek között részt vett Schiffer Ervin, Thomas Riebl, Isabel Charisius, Hariolf Schlichtig, Gilad Karni, Rőmer Ádám, Bársony Péter és Szűcs Máté kurzusain.

2012 óta az Új Magyar Kamarazenekar tagja, rendszeres kisegítő többek között a Nemzeti Filharmonikusoknál és a Concerto Budapest Szimfonikus Zenekarnál. Az elmúlt években több alkalommal felvételt nyert a Santanderi Nyári Akadémiára és Fesztiválra és meghívást kapott a németországi Hundisburgi Nyári Akadémiára és Fesztiválra. 2016 szeptemberétől a Magyar Állami Operaház Zenekarának ösztöndíjasa. 2017 őszén a MÁV Szimfonikus Zenekar meghívott szólamvezetője. Tagja volt a „Kruppa” és a „Nyári” vonósnégyeseknek.

Jelenleg a Budapesti Vonósok Kamarazenekar tagja.

 

 

Több zenei versenyen vett részt. 2012-ben a Zeneakadémia vonósnégyesével a IX. Országos Dohnányi Ernő Kamarazenei Versenyen kiemelt nívódíjban részesült. 

ESEMÉNYNAPTÁR


2020
24
Február
H K Sz Cs P Szo V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
Március
H K Sz Cs P Szo V
24 25 26 27 28 29 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

KIEMELT ESEMÉNYEK

febr. 24.
- márc. 31.
Szász Sándor: Lautréamont árnyai
Balassi Intézet, 10 Treurenberg, 1000 Brüsszel
febr. 24.
- febr. 26.
Anima Fesztivál: Lidérc Úr
Flagey, Place Saint-Croix, 1050 Brussels
febr. 25.
- febr. 25.
Viola Táncegyüttes - Jelentkezés!
GC Het Huys, Rue Egide Van Ophem 46, 1180 Uccle, Belgium
márc. 04.
- márc. 04.
Sacred Voice - Lovász Irén szóló koncert a cappella
Collégiale Saint Denis - 66, Rue Cathédrale, 4000 Liége
márc. 05.
- márc. 08.
Foire du Livre - Könyvvásár
Tour & Taxis - Avenue du Port 86C, 1000 Bruxelles
márc. 05.
- márc. 05.
Beszélgetés Totth Benedek íróval
Balassi Institute, 10 Treurenberg, 1000 Brussels
márc. 16.
- márc. 16.
1848-49-es forradalom és szabadságharc 172. évfordulója alkalmából tartandó megemlékezés
HOTEL LE PLAZA

ESEMÉNYEK

Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár
2020. febr. 24. - ápr. 17.
Tündérszó Meseíró Pályázat

Hirdetések