gödöllő-small

2019. május 2. 12:30

Finissage, magyar nyelvű tárlatvezetéssel a kiállítás kurátorával, Őriné Nagy Cecíliával.

Regisztráció.

 

Magyar szecesszió: a gödöllői művésztelep - A  Brüsszeli Balassi Intézet és a Gödöllői Városi Múzeum közös kiállítása a BANAD (Brussels Art Nouveau & Art Deco) Fesztivál keretében

kurátor: Őriné Nagy Cecília 

Körösfői-Kriesch Aladár barátjával és sógorával Nagy Sándorral alapította meg kolóniájukat 1901-ben Gödöllőn. Elveikben összegződött mindaz, amit a római majd párizsi tanuló éveik alatt tapasztaltak, de támaszkodtak az angol praeraffaeliták örökségére is, magukénak vallva John Ruskin és Willian Morris művészetet megújító szándékát. Gödöllő ekkor kedvelt királyi nyaralóhely volt, gyönyörű természeti környezete, jó közlekedése, Budapesthez való közelsége megfelelő helynek bizonyult a művészek letelepedésére.

Az ide érkezők a művészet minden területén alkottak. Az élet szebbé tételét tekintették feladatuknak alkotásaik által. Művészi gonddal tervezett, egyedi kivitelezésű iparművészeti tárgyakat hoztak létre jelentős képzőművészeti műveik mellett. Kimagaslót alkottak faldíszítő művészetükkel (freskó-, üvegfestészet, mozaik sgraffitó művészet), amellyel a nagyobb tömegekhez is eljutottak törekvéseik.

A legszebb műveiket megtaláljuk Budapesten, valamint az egykori Osztrák – Magyar Monarchia városainak épületein is.

Közösségben éltek, amelyben a 20. század elejének életmódbeli reformtörekvéseit ismerhetjük fel. A vegetáriánus étkezés, a mindennapi sport, a reformruházat, a természetes gyógyítás a klasszikus és kortárs irodalmi felolvasások, házi koncertek részét képezték mindennapjaiknak.

A brüsszeli Balassi Intézet és a Gödöllői Városi Múzeum közös kiállítása a magyar szecesszió különleges szeletére kívánja felhívni a figyelmet, az életmódjában és művészetében is újat hozó gödöllői művésztelep bemutatásakor.

Őriné Nagy Cecília, kurátor előadása Magyar szecesszióról és a gödöllői művésztelepről (angolul)
További információ : info@explore.brussels
banad