Iratkozzon fel hírlevelünkre

Brüsszeli Képregény Fesztivál

Időpont: 2017.09.01-03.

Parc de Bruxelles

stripfeest2 copy

Brüsszeli Képregény Fesztivál 

Belgium, mint a képregény műfaj bölcsője a második legrangosabb európai képregény fesztiválnak, a La fête de la BD -nek ad otthont idén szeptember 1. és 3. között. A Brüsszeli Képregény Fesztivál a Királyi Palotával szemben elterülő Parc Royalban valamint a BOZAR-ban kerül megrendezésre. A fesztivál minden évben több tízezer látogatót vonz, gyermekeket és felnőtteket egyaránt. A Brüsszeli Balassi Intézet meghívására olyan nemzetközileg is elismert magyar képregény rajzolók képviselik Magyarországot a fesztiválon, mint Futaki Attila, Farkas Lajos és Fazekas Attila.

Az alkotók bemutatják a Budapest Angyala című, a 1956-os magyar forradalom és szabadságharc eseményeit feldolgozó képregényt is, mely a 60. évforduló alkalmából jelent meg.
A magyar delegáció az EUNIC standjánál (Európai Unió Nemzeti Kulturális Intézetei) a Nemzetközi Pavilonban, Baszkföld, Észtország, Lengyelország, Portugália, Románia és Törökország művészeivel együtt képviseli az európai képregény művészetet. Számos program közül választhatnak az érdeklődők: kiállításokkal, előadásokkal, gyermekeknek és felnőtteknek szóló foglalkozásokkal, improvizációs játékokkal, workshopokkal, kerekasztal beszélgetésekkel várjuk a közönséget. A helyszínen 5 magyar alkotó kiadványát dedikálják a szerzők.


WORKSHOPOK:

Lépjünk be a Hypnos világába! - Rajzbemutató Futaki Attilával
Szombat, 2017.09.02. 14 óra - Nemzetközi Pavilon - EUNIC stand
Futaki Attila, magyar képregény rajzoló a Le Lombard által nemrég kiadott Hypnos képregényében szereplő oldalak rajzolását szemlélteti.
A bemutató során a közönség megfigyelheti, hogyan történik az oldal festése és milyen eszközöket (ecsetek, ceruzák) használ a művész, melyeket azután ki is próbálhat a Hypnosból másolt oldalakon.
A workshop minden korosztálynak ajánlott.
Hogyan alakítsunk írott történeteket képregénnyé? - Rajzbemutató magyar képregényművészekkel
Vasárnap, 2017.09.03. 14 óra - Nemzetközi Pavilon - EUNIC stand
Hogyan készül egy képregény oldal? A forgatókönyvtől a vázlatokon át, hogyan jut el egy képregény a ceruzarajzig és a véglegesítő színezésig, festésig? A rajzbemutató keretében a közönséget is bevonva Magyarország legjobb képregény rajzolói mutatják be a műveletek első lépéseit. A képregény vázlatok fiktív helyzetekről készülnek jól ismert és szeretett karakterekkel, melyeken keresztül a közönség megismerheti a képregény-művészet szabályait és végtelen lehetőségeit.
A workshopot minden korosztálynak ajánlott.

KEREKASZTAL BESZÉLGETÉS ÉS BEMUTATÓ:

Hogyan lehet művészként betörni a Nemzetközi Képregénypiacra?
Szombat, 2017.09.02. 17 óra - Nemzetközi Pavilon
Moderátor: Kopeczky Csaba  (francia & angol)
Művészek: Futaki Attila (HU), Xenia Pamfil (RO)

A kerekasztal beszélgetés a képregénypiac nemzetközi aspektusaival foglalkozik. A résztvevő művészek és szakemberek a nemzetközi piacon szerzett tapasztalataikat és nézeteiket osztják meg a közönséggel.

 

Budapest Angyala - Képregénybemutató és dedikálás
Szombat, 2017.09.02. 18 óra -Nemzetközi pavilon
Az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc eseményei alapján

Előadók: Futaki Attila, képregényrajzoló, Erdei Gábor, képregényíró és Tallai Gábor, író

Bevezető: Villegas-Vitézy Zsófia, kulturális tanácsos, Brüsszeli Balassi Intézet

Futaki Attila és Tallai Gábor képregénye kétségtelenül olyan nyelven mesél az ’56-os forradalom és szabadságharc történetéről, mely nem csak az idősebb nemzedékek és a tizenévesek, de a képregények iránt érdeklődő külföldi közönség számára is érthető.  A Budapest Angyala nem amerikai szuperhős-történet, szereplői hétköznapi, hús-vér emberek. Főszereplője az Egyesült Államokba emigrált Angyal János, aki, bár a megtorlás elől menekülve már a szabad világban él, és vált sikeressé, szíve mélyén magyar szabadságharcos maradt, akinek hazaszeretete változatlan. Angyal a történet során nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy visszatérjen a Vasfüggöny mögötti kommunista Magyarországra, hogy bosszút álljon az immáron szovjet nagykövetként Budapestre érkező Petrov őrnagyon, aki évtizedekkel ezelőtt halomra gyilkolta bajtársait. A kötet az alkotók szándéka szerint hamis pátosz nélkül mutatja be a pesti srácok és lányok szabadságért és függetlenségért vívott élet-halál harcát, valamint az állampárti kommunista rendszer embertelen természetét, mely az utolsó pillanatig szabadságellenes maradt.

 

DEDIKÁLÁS:
Szombat, 2017.09.02. 15:45 – 16:45 – EUNIC Stand – Nemzetközi pavilon
Futaki Attila: Hypnos (Éditions Le Lombard), Severed (Éditions Dargaud, Urban comics) & Percy Jackson (Glénat)

Szombat, 2017.09.02. 19:00 – 19:45 – EUNIC Stand – Nemzetközi pavilon
Futaki Attila, Erdei Gábor, Tallai Gábor: Budapest Angyala (House of Terror)
Fazekas Attila: Tűzvihar

Vasárnap, 2017.09.03. 15:45 – 16:45 – EUNIC Stand – Nemzetközi pavilon
Farkas Lajos: Rédemption (Éditions Soleil) & Jour J tome 26. (Éditions Delcourt)

IDŐPONT: 2017. szeptember 1-3.
HELYSZÍN: Brüsszel Királyi Park, EUNIC stand, Nemzetközi Pavilon


A MAGYAR DELEGÁCIÓ TAGJAI:

Erdei Gábor (1972) –  forgatókönyv író 
A Magyar Képzőművészeti Egyetemen diplomázott intermédia művészként. Az egyetemi évek alatt elnyerte a Balázs Béla Stúdió forgatókönyvírói pályázatát a Zöld Film c. írásával. Az egyetem után nemzetközi reklámügynökségeknél - Ogilvy & Mather, JWT, Leo Burnett - dolgozott mint szöveg- és forgatókönyvíró. Képregény rajongóként folyamatosan kutatta a képregényes narratíva és a filmnyelv ötvözésének módját. 2010 óta dolgozik együtt Futaki Attilával, legutóbbi közös munkájuk a Budapest Angyala c. képregény. Elnyerte a Glatz Oszkár Képzőművészeti Díjat és az Aranypenge Díjat.
farkas Lajos500
Farkas Lajos (1963) - képregényrajzoló, illusztrátor
1989-ben szerezett szobrász diplomát a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. Évekig portré karikatúrákkal foglalkozott, az angol Spittin Images mintájára készült magyar Uborka sorozatba tervezett karaktereket, illetve különböző szatirikus újságok számára politikusokat és színészeket mintázott.
Korábban a reklám- és filmiparban is dolgozott, ahol illusztrációkat, storyboardokat készített. Többek között közreműködött az Underworld (r: Len Wiseman), és a Lion in winter (r: Andrej Koncsalovszkij) című filmekben.
A képregények gyermekkora óta érdekelték, de későn adódott lehetőség, hogy hivatásszerűen foglalkozhasson vele. Kezdetben Futaki Attilával dolgozott asszisztensként, többek között a Percy Jacson és a Severed című képregényeken. Később három saját képregénye jelent meg Franciaországban a Soleil és a Delcourt kiadóknál: a Redemption I-II. 2014-ben és 2015-ben, valamint a Jour J sorozatban a La ballade des Pendus 2016-ban.
fazekas A500 copy
Fazekas Attila (1948) - képregényrajzoló, illusztrátor
a hetvenes években tűnt ki újszerű rajzstílusával. A klasszikus Korcsmáros-, Sebők-, Zórád-féle generáció óta a legkiemelkedőbb hazai képregényrajzoló, generációk nőttek fel művein.
Fazekas munkáit számos alkalommal állították ki, és állandó résztvevője a 2004. óta rendszeressé vált kollektív képregényes tárlatoknak, így a Helsinkiben, Tallinnban és a margit-szigeti Holdudvar galériában bemutatott Frame Up kiállításnak is. Aktív tagja a magyar képregényes közösségnek, gyakran vesz részt képregény témájú kerekasztal-beszélgetéseken, több pályázat zsűrijébe is meghívták. Önálló standdal képviseltette magát a négy eddigi magyar képregény-fesztiválon, a Hungarocomixon és különböző börzéken.
Fazekas Attila a képregény rajzoláson kívül több tucat könyvet is illusztrált, köztük egy Tarzan-sorozat első tíz kötetét, valamint az Unikornis Kiadó ifjúsági sorozatát.
futaki500
Futaki Attila (1984) – képregényrajzoló, illusztrátor
a magyar képregény legújabb nemzedékének ígéretes képviselője. Az első magyar képregényalkotó, akinek önálló albuma jelent meg Franciaországban. Fiatal kora óta tudatosan készült a képregényrajzolói pályára. Felvételt nyert a Firenzei Nemzetközi Képregényiskolába (Scuola Internazionale di Comics), majd anatómiát tanult a Magyar Képzőművészeti Egyetemen.
2009-ben szerződést kötött a Walt Disney Entertainment-tel Percy Jackson Villámtolvaj című regényének képregényes adaptációjára. A kötet 2010 októberében jelent meg Amerikában, melyet másik két kötet is követett a sorozatban. Mind a három képregény felkerült a New York Times bestseller listájára.
Nevéhez többek között olyan kultikus képregények fűződnek, mint a Scott Snyder által írt Severed. Dolgozott továbbá a Dark Horse kiadónak a Conan sorozaton, illetve legutóbb a Le Lombard kiadónak készített Hypnos című albumon. Illusztrációi megjelentek a New York Timesban, a GQ-ban és a The Intercept magazinban is.
kopeczky-csaba500
Kopeczky Csaba (1955) – Az E(as)t-caetera Iroda tulajdonosa, képregényrajzolók ügynöke
1996 óta közép-, kelet- és dél európai képregény rajzolók és írók ügynöke a francia és belga piacon. Több száz élvonalbeli projekt kiadásában működött közre vezető kiadóházakkal, mint amilyenek a Glénat, Delcourt, Soleil, Les Humanoides Associés, Casterman, Le Lombard, Dupuis, Dargaud, illetve kisebbekkel: 12 bis, Mosquito, Psikopat, vagy a Jungle. Az ügynöki munkája mellett Kopeczky Csaba szerkesztő - újságíróként, fordítóként, tolmácsként és műkritikusként is dolgozik.
martonA500 copy
Márton Ádám (1988) - MOME hallgató (Visual storytelling)
jelenleg a játékfejlesztésben vezető karaktergrafikusként dolgozik. A budapesti székhelyű Primal Game Studiónál a különböző járművek, szörnyek, katonák, jelmezek és vadon élő állatok megtervezésén dolgozik a Supernova című sci-fi játékukhoz, illetve más, egyelőre még be nem jelentett projektekhez. Kora gyermekkora óta lelkesedik a rajzolás iránt, Virtuális történetmesélési technikákat, többek közt storyboard és képregény rajzolást tanul szabadidejében.

szabo csSzabó Csaba (1984) - MOME hallgató (Visual storytelling)
építészként diplomázott a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Karán 2008-ban. 2007 és 2012 között az Épszerk-Pannónia Invest Kft-nél dolgozott munkahelyi, majd később előkészítő mérnökként. Jelenleg 3D modellező a Burken Kft-nél, ahol CAD/BIM modellezéssel, állókép/animáció és VR élmények készítésével foglalkozik.
2015-ben együtt dolgozott egy magyar science-fantasy íróval, akinek kitalált Apokaliptika nevű világában játszódó regényéhez készített illusztrációkat és borítófestményt. 2016-ban character artist-ként csatlakozott a Basiliscus project csapatához.
2017-ben részt vett a MOME Visual Storytelling kurzusán, azóta tudja, hogy képregényrajzolással akar foglalkozni.
tallai-gabor500
Tallai Gábor (1970) - író, történész
az ELTE Tanárképző Főiskola magyar-történelem szakán diplomázott, majd ösztöndíjasként médiaelméletet és televíziós újságírást tanult Münchenben. 1995-tól 2001-ig az amerikai Berlitz Kft. oktatója volt. 1995-96-ban az Új Magyarország kulturális rovatának helyettes vezetője lett, 1997-től a Napi Magyarország, majd 2000-től a Magyar Nemzet kulturális rovatvezetője volt. 2001 és 2003 között az MTI Rt. stratégiai igazgatója. 2003 óta a Terror Háza Múzeum programigazgatója. A Fiatal Írók Szövetségének alapító tagja. 2000-ben Hajnóczy Péter Irodalmi Ösztöndíjat kapott. 2013-tól a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány projektmenedzser munkatársaként vesz részt az Első Világháborús Centenáriumi Projektben.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2017
18
Július
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Augusztus
H K Sz Cs P Szo V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Szeptember
H K Sz Cs P Szo V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

szept. 01.
- szept. 03.
Brüsszeli Képregény Fesztivál
Parc de Bruxelles
szept. 15.
- szept. 15.
NextApe: Antoine Pierre & Harcsa Veronika a Marni Jazz Fesztiválon
Théâtre Marni - SALLE - 1050 - Ixelles
szept. 20.
- szept. 20.
FOTÓSZUPREMATISTÁK - kiállításmegnyitó
Balassi Institute, 10 Treurenberg, 1000 Brusels
szept. 20.
- szept. 20.
Sárik Péter Trio x Beethoven
Balassi Intézet, Treurenberg 10, 1000 Brüsszel
okt. 06.
- okt. 08.
IV. POP and SHOP Európai Divat- és Dizájn Vásár
De Markten, Rue du Vieux Marché aux Grains 5, 1000 Bruxelles
okt. 07.
- okt. 08.
Verity Standen HUG c. előadása a Nuit Blanche keretében
Balassi Intézet, Treurenberg 10, 1000 Brüsszel
okt. 26.
- okt. 26.
V4 Quartet Jazz Koncert
Balassi Intézet, 10 Treurenberg, 1000 Brüsszel

ESEMÉNYEK

Institut hongrois | 92, rue Bonaparte 75006 Paris
2017. szept. 15. - szept. 20.
Balázs Elemér zongorakoncert
Institut hongrois | 92, rue Bonaparte 75006 Paris
2017. szept. 19. - szept. 19.
Szabadesés – Pálfi György filmje

Hirdetések