Iratkozzon fel hírlevelünkre

Cineast 2017 - 10. kiadás

2017-10-05 19:00       -       2017-10-22 22:00
cineast 10

Magyar filmek:

Aurora Borealis - Északi fény
rendezte: Mészáros Márta , magyar dráma, 104 perc
Csütörtök, 2017.10.05 - 19.00, Neimënster (Salle Krieps)
Péntek, 2017.10.20 - 18.30, Neimënster (Salle Krieps)

aurora borealis full

Az Aurora Borealis - Északi fény két idősíkon futó, fordulatokban gazdag családtörténet, amely anya és lánya kapcsolatának mélységeit boncolgatja. A Bécsben élő sikeres ügyvéd, Olga (Tóth Ildikó) idős anyja, Mária (Törőcsik Mari) váratlanul kómába esik. Amíg Mária élet és halál közt lebeg, Olga egy mélyen elhallgatott titokra bukkan. Az egyre szenvedélyesebb kutatás az '50-es évek háború utáni Európájába vezeti vissza, ahol útja végén ő maga áll: egy olyan ember, akit korábban nem ismert. 


 


Jupiter holdja
rendezte:  Mundruczó Kornél, magyar dráma, 123 perc
Vasárnap, 2017.10.08 -19.00, Ciné Utopia

jupiters full

A Jupiter holdja a hitről, a megváltódásról, a csoda lehetőségéről szól, egy különös barátság történetén keresztül. Egy menekülő fiút, Aryant (Jéger Zsombor), meglőnek a határon. Csodálatos módon levitálni kezd. A menekülttábor racionális, meghasonlott orvosa, Dr. Stern (Merab Ninidze) kimenekíti őt, mert üzletet lát a fiú különös képességében. Útlevelet ígér neki. A fiú rááll a kétes szövetségre. A csodával való találkozás azonban felbolygatja az orvos életét. Új válaszokat kell találnia mindenre amiben eddig hitt. 


Az állampolgár
Rendezte: Vranik Roland, magyar dráma, 102 perc
Kedd, 2017.10.10 10. - 20.30, Neimënster (Salle Krieps)
Hétfő, 2017.10.16 - 20.00, Ancien Cinéma 

the citizen full

Az állampolgár főszereplője az ötvenes évei végén járó afrikai Wilson (Dr. Cake-Baly Marcelo), aki menekültként él Magyarországon. Wilson évek óta Budapesten dolgozik biztonsági őrként, legfőbb vágya és célja, hogy megszerezze a magyar állampolgárságot, de folyamatosan megbukik az alkotmányos alapismeretek vizsgán.

A felkészülésben a vele egykorú, magyar-történelem szakos tanárnő, Mari (Máhr Ági) segít neki, de a tanulás közben tanár és tanítvány között mély szerelem szövődik. Mari hatalmas döntést hoz: elhagyva férjét a fekete férfihoz költözik. Wilson élete megoldódni látszik: társra, sőt családra talál, az állampolgársági vizsgája is sikerül, úgy tűnik, hogy hamarosan minden tekintetben magyarnak mondhatja magát.

 

Azonban váratlanul berobban a történetbe Shirin (Arghavan Shekari), a fiatal perzsa bevándorló lány, akinek egyetlen esélye a túlélésre, ha névházasságot köt egy magyar állampolgárral. Wilson szolidaritásból a lakásukban bújtatja Shirint, így a helyzet lassan, de biztosan tarthatatlanná válik: a férfinak mindenképp döntenie kell a menekülttárs iránt érzett felelősség és a szerelem között..


Testről és lélekről
Rendezte: Enyedi  Ildikó,  magyar dràma 116 perc
Kedd, 2017.10.17 - 19.00, Ciné Utopia

body soul full

Mi lenne, ha egy nap találkoznál valakivel, aki éjjelente ugyanazt álmodja, mint te? Vagy pontosabban: kiderülne, hogy már régóta ugyanabban a világban találkoztok éjszakánként. Örülnél neki? Vagy megijednél? Esetleg romantikusnak találnád? De mi van, ha te cseppet sem vagy romantikus alkat? Hogy nézel egy-egy gyengéd álom után másnap, éberen ennek az idegen embernek szemébe? És, mi van, ha az illető nem kifejezetten szimpatikus neked? Próbálnád megszeretni? Hogy lehet az, hogy éjjel, egymástól több kilométerre, magányos ágyatokban fekve egymáséi lehettek, de nappal, hús vér valótokban egymással szemben állva még egy vacak első randevút sem tudtok normálisan lebonyolítani? És mi van, ha a második találkozó is kínosan sikerül? A harmadik meg kifejezetten szégyenletes? Feladnád? És ha feladnád, kibírnád? 


A Tolonc
Rendezte: Kertész Mihàly, magyar némafim
Szerda, 2017.10.18  - 20.30, Cinémathèque

undesirable full copy  

1945
Rendezte: Török Ferenc, magyar dràma
Vasárnap 2017.10.22 - 18.30, Cinémathèque

1945 full

1945 augusztus 12, 11 óra. Titokzatos szállítmányukkal két fekete ruhás, fekete kalapos idegen jelenik meg egy magyar falu vasútállomásán. A falu népe az orosz megszállás árnyékában a jegyző fiának esküvőjére készül, de a menyasszony korábbi vőlegénye is hazatér a hadifogságból. Néhány óra alatt minden megváltozik. Titkok, bűnök, számvetés, szerelem, árulás, szembesítés... 

További információk a filmekről ITT!
Magyar koncert:

Besh o droM
Szombat, 2017.10 07 -19.30
Helyszín: Melusina

beshodrom full

Az este a Toldi Mike koncertjével kezdődik, melyet egy luxemburgi baráti társaság alapított 2015-ben. Az 1980-as évek magyarországi alternatív rock-együttesek sajátos hangulatát próbálják felidézni. Elsősorban saját dalokat játszanak, olyan problémákról amellyel külföldön élő magyarként szembesülnek.

 

Bes o DroM

Az 1999-ben alakult zenekar (nevük jelentése lován' nyelven: "Üld meg az utat")viharos sebességgel robbant be a köztudatba Semmivel sem összetéveszthető hangzásviláguk stílusteremtőnek bizonyult Zenéjükben különböző kelet-európai és balkáni kultúrákból (magyar, cigány, román, szerb, bolgár, stb.) kiemelt népzenei elemek tudatos ötvözete találkozik saját dallam- és ritmusvilágukkal, kel új életre, és alkot önálló egységet.

Az 1999-ben alakult zenekar (nevük jelentése lován' nyelven: "Üld meg az utat")viharos sebességgel robbant be a köztudatba Semmivel sem összetéveszthető hangzásviláguk stílusteremtőnek bizonyult Zenéjükben különböző kelet-európai és balkáni kultúrákból (magyar, cigány, román, szerb, bolgár, stb.) kiemelt népzenei elemek tudatos ötvözete találkozik saját dallam- és ritmusvilágukkal, kel új életre, és alkot önálló egységet.

Fergeteges koncertjeiknek köszönhetően az egész magyar zenei élet leginkább exportképes produkciói közé tartoznak, ezért évente 70-80 alkalommal léphetnek fel hazánkban, külföldön pedig körülbelül 50-60 alkalommal, többnyire telt ház előtt Számos rendezvényen első magyar fellépőként játszottak, gyakran világhírű" előadók társaságában, mint például Oscar Peterson, Chick Corea,  Al Di Meola, Keith Jairett vagy Marcus Miller. A legnagyobb sikert a Montreal Jazz Fesztiválon érték el, ahol a központi színpadon fő műsoridőben négy ízben, alkalmanként 35 ezer ember előtt adtak koncertet A sajtóban megjelent kritikák a több száz fellépő körül a Besh o droM zenekart választotta a Montreal Jazz Fesztivál egyik nagy felfedezésének

Az est többi részében DJ Robert Soko szolgáltatja a zenét. A Boszniából származó dj Berlinben találta meg második otthonát, ahol 1993-ban kezdett rendszeres Balkan Beats partykat tartani, amelyekkel azóta Párizsba, Londonba, Budapestbe, sőt Mexikóba és Tokióba is eljutott. Irány a táncparkett és élvezze a cigányzenék és a népzenék lüktető dallamait, amelyek elektronikus zenével valamint Ska és a Rock elemekkel keverednek,.

A helyszínen megkóstolhatóak a hagyományos kelet-európai ételek is.

Részletes program:

19.30 kapunyitás

20.00 Toldi Mike koncert

21.00 Beshodrom koncert

23.00 Balkan party DJ Robert Soko-val

A koncertekről több információ  ITT!
Rövidfilmek:

Animácios filmek:
Szombat 2017.10.14 -18.00-20.15 Cinémathéque

Superbia
Tóth  Luca, magyar animáció 15 perc

Riasztó és különös emberfigurák Tóth Luca animációs filmjének szereplői, ezek az ormótlan, meztelen, eltúlzott nemi jellegüket himbáló figurák, ezek az ősiséget sugárzó, testükben élő lények. A tizenöt perces Superbia egyfajta (anti?)utópisztikus és szürreális társadalmat mutat be, vagy egy ilyen társadalom életének egy sorsdöntő eseményét. Vagy ezt is, azt is: Tóth Luca nem a cselekményre koncentrál, a film egyszerre teremtéstörténet, szatirikus társadalomrajz és felnőttmese. 

Vulkánsziget

Anna Katalin Lovrity, magyar animáció 9 perc 

A főhős egy tigrislány, akinek a bundáját átszínezi pirosra egy vulkáni kigőzölgés, és ezzel felhívja magára az idősebb, fehér hím tigris figyelmét. A hím tigris közeledni kezd a nőstény felé, a lány tigris azonban ezt nem tudja értelmezni, mert teljesen naiv és tapasztalatlan. Nem tud elmenekülni, és végül megerőszakolja őt a fehér tigris. A film vége arról szól, hogy ezen ő túllép, és elpusztítja a rossz emléket. Szóval ez nem egy Kill Bill-hez hasonló bosszútörténet, hanem elmerülés a lány belső világában.

Kisjáték filmek:
Szerda 2017.10.11 – 20.30-23.00 Cinémathèque

Dialógus

Fabricius Gábor, dráma 7 perc 

Lírai párbeszéd európai humanizmusról és kelet-európai amnéziáról. A fantasy-dokufikció 1989 és 2016 vasfüggönyein át jut el Bartók Béla 1940-es emigrációjáig.

A Dialógus-t az alkotók 35mm-es filmre rögzítették a szerb határon és Szerbiában a 2015-ös menekülthullám időszakában. A film ötvözi a dokumentumfilm és a fikciós film elemeit, tényleges menekültekkel, valódi helyszíneken, valódi szituációkban bemutatva az Európába igyekvőket, de teret engedve a fikciós elemeknek is.

A Dialógus fókuszában a menekültkérdés és a páneurópai piknik során megindult kelet-német határáttörés kapcsolata áll. A történetben afrikai feketék és kelet-német menekültek találkoznak a szögesdrótok előtt és közösen törnek be Európába.

Láthatatlanul
Áron Szentpéteri, vizsgafilm 32 perc

A félórás film főhőse a huszonéves Anna aki a pasijával vesz részt egy interaktív kiállításon, ahol megismerkedik a vak tárlatvezetővel, Balázzsal . Mindkettőjükben nyomot hagy a találkozás, de nagyon máshogy élik meg azt. Később véletlenül újra összefutnak az utcán. Kérdés, hogy mit kezdenek ezzel a kialakulni látszó kapcsolattal.

Dokumentum filmek 
Kedd 2017.10.19 – 18.30-22 Neimënster (Salle Krieps)

A legvidámabb Barakk
Noémi Varga, 16 perc

A film a rendező anyai nagyanyjának élettörténetét bemutatva dolgozza fel a szocialista múlt súlyos örökségét. A tizenöt perces kísérleti dokumentumfilm egyetlen snittben követi végig egy budapesti társbérlet mindennapjait, a Kádár-kori társadalmi berendezkedés sajátosságait és az egyéni sorsokra gyakorolt drámai hatását. 

Több információ a rövidfilmekről ITT!

Jegy info ITT!
http://www.cineast.lu

 

 

 

 

Hely : Luxemburg, különböző helyszíneken

Vissza

ESEMÉNYNAPTÁR


2017
13
Szeptember
H K Sz Cs P Szo V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
Október
H K Sz Cs P Szo V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
November
H K Sz Cs P Szo V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

KIEMELT ESEMÉNYEK

okt. 13.
- nov. 25.
FOTÓSZUPREMATISTÁK - kiállítás
Balassi Institute, 10 Treurenberg, 1000 Brusels
okt. 13.
- okt. 23.
Magyar Filmek a Genti Film Fesztiválon
Gent, különböző helyszíneken
okt. 13.
- okt. 30.
Cineast 2017 - 10. kiadás
Luxemburg, különböző helyszíneken

ESEMÉNYEK

Nincsenek események

Hirdetések