Iratkozzon fel hírlevelünkre

Hungarian FolkEmbassy és Bognár Szilvia koncertje

2019-01-31 19:00       -       2019-01-31 22:00

Hungarian FolkEmbassyslide

“Csak az válhat világpolgárrá, aki egy nemzet polgára is.” - Kodály Zoltán 

A csitári hegyektől a körösfői kertekig - életre kelnek Kodály és Bartók gyűjtései

A Hungarian FolkEmbassy és Bognár Szilvia koncertje

Vendég: a VOXPAT kórus, Charlotte Messiaen vezényletével 

“Ha azt kérdezik tőlem, mely művekben ölt testet legtökéletesebben a magyar szellem, azt kell rá felelnem, hogy Kodály műveiben. Ezek a művek: hitvallomás a magyar lélek mellett. Külső magyarázata ennek az, hogy Kodály zeneszerzői tevékenysége kizárólag a magyar népzene talajában gyökerezik. Belső oka pedig Kodály rendíthetetlen hite és bizalma népének építő erejében és jövőjében” – mondta barátjáról Bartók Béla.

A Hungarian FolkEmbassy és Bognár Szilvia koncertje Kodály Zoltán és Bartók Béla műveinek “népzenei talaját” mutatja meg. Mások mellett megszólalnak a zoboralji és a kászoni gyűjtésének dallamai, a VoxPat pedig Kodály népdalfeldolgozásokkal és a Bicíniumokkal idézik meg a mester zeneszerzői és pedagógusi életművének részleteit. Bartók Béla gyűjtéseiből Körösfőről hangzanak el kalotaszegi hajnali dallamok. Az Európai Unió központjában bemutatott műsor vezérmotívuma – összhangban a fent idézett mottóval – hogy a magyar népzene az európai népek zenéjének egy fontos darabja. Egyik sem értelmezhető a másik nélkül. 

Hungarian FolkEmbassy

Az angol-olasz-történelem szakon végzett Junior Prima-díjas prímás, Rosonczy-Kovács Mihály által alapított Hungarian FolkEmbassy különleges hivatásának tekinti – innen a névválasztás is – hogy keresse azokat a zenei kapcsolódásokat, amelyek a zenén keresztül segíthetik Magyarország kultúrdiplomáciáját, továbbá megmutatják, milyen szerves kulturális egységet alkotnak Közép-Európa népei. Fontos számukra, hogy nemzetközi szinten képviseljék, hogy a különböző korok európai hagyatéka hogyan él tovább a magyar népzenében, néptáncban. E céllal járják a világot: az utóbbi években felléptek a Milánói Expó megnyitóján, többször turnéztak Lengyelországban, koncerteztek Észtországban, Kanadában, Pakisztánban, Tajvanon, Hong Kong-ban és Indonéziában. Náisz-Köszönjük című műsoruk a cigányság magyar kultúrában betöltött szerepét mutatja be a zene nyelvén. 2016 júniusában jelent meg első kiadványunk Felsütött a nap az égre címmel. Ezen a dupla DVD-n összesen 33 énekes és zenész barátjukkal 7 órányi zenét rögzítettek karaoke formátumban azzal a céllal, segítsék a népdalok mindennapi életbe való visszajutását. 2018-ban jelent meg Hetényi Milánnal Népdalok a kornak – Arany János, a nép ajkán továbbélő versei című lemezük. A zenekart minden péntek este lehet hallani 19 órától a Continental Hotel Budapest – Araz Étteremben.

Hungarian FolkEmbassy

Rosonczy-Kovács Mihály – hegedű

Könczei Bálint – brácsák

Lakatos Dávid – bőgő

Jobbágy Bence – cimbalom 

Közreműködik:

Tanai Anna – tánc

Bede Péter – fúvós hangszerek

Szerényi Béla – tekerő, tánc

Bognár Szilvia - ének

 

BognarSzilviaFF2Bognár Szilvia

 

A magyarországi népzene és világzene egyik legkeresettebb énekes előadója, számtalan produkció szólistájaként, vendégeként hallhattuk már (Anima Sound System, Makám, Szájról szájra, Rost Andrea: Pannon dalok, a Magyar Állami Népi Együttes és a Duna Művészegyüttes produkciói, Nikola Parov és Herczku Ágnes, vagy Szalóki Ági produkciói, Etnofon Zenei Társulás, Sebő együttes, Sator Quartet stb.). Saját formációival ezidáig hat önálló albumot készített a reneszánsz énekektől kezdve a gyerekdalokon keresztül egészen a progresszív világzenéig. Már 18 évesen a Népművészet Ifjú Mestere, 2004-ben elnyerte az Artisjus előadói díját, valamint a Magyar Rádió eMeRTon díját „Az év folkénekese” kategóriában, míg a Kodály Zoltán-emlékdíjat 2007-ben, a Magyar Művészetért díjat pedig 2010-ben vehette át. Legutóbb, 2013-ban a Közép-magyarországi Regionális Príma Díjban részesült Magyar zeneművészet kategóriában.

 

 

 

 

VoxPat

A Bujtor Anna és Tomcsányi Kata által 2018 februárjában alapított VoxPat együttest Brüsszelben élő magyarok alkotják. A közös éneklésnek és a zenének, valamint az ugyanazon közösséghez való tartozás élményének szeretete kovácsolta össze az énekeseket. Sokan közülük hangszeren is játszanak. 2018 áprilisától Charlotte Messiaen vezeti az együttest. Repertoárjuk főként magyar kórusművekből áll (Bartók, Kodály, Bárdos, Szokolay stb.), de nem hagyják figyelmen kívül más országok klasszikus zeneszerzőit sem. A Vox Pat küldetése egy olyan közösség létrehozása, amely a magyar zenei hagyományok bemutatásával képes határokat és nyelvi akadályokat leküzdeni.

 

REGISZTRÁCIÓ 

További információ

Hely : Balassi Institute - Treurenberg 10
A Junior Prima díjas prímás, Rosonczy-Kovács Mihály vezetett Hungarian FolkEmbassy 2011 óta működik azzal a céllal, hogy nemzetközi vonatkozású programokhoz adja hozzá a feldolgozatlan vonós magyar népzene értékeit.

Vissza

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
21
Február
H K Sz Cs P Szo V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3
Március
H K Sz Cs P Szo V
25 26 27 28 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

KIEMELT ESEMÉNYEK

febr. 21.
- febr. 21.
Balassi Jazz Klub Elsa Valle-val
Balassi Institute - Treurenberg 10

ESEMÉNYEK

Nincsenek események

Hirdetések