Iratkozzon fel hírlevelünkre

ELMARAD - Nemzetközi Magyar Zongoranégyes

2020-03-30 19:00       -       2020-03-30 22:00

pava canc

2020. március 30. 19 óra - Balassi Intézet

Nemzetközi Magyar Zongoranégyes

Sebestyén Katalin - hegedűművész, a Brüsszeli Királyi Zeneakadémia tanszakvezetője

Krähling Dániel - brácsaművész, a Budapesti Vonósok kamarazenekar tagja
Ribli Ilona - gordonkaművész, a Danubius vonósnégyes alapító tagja
Dezső Marianna - zongoraművész, a Tatabányai Erkel Ferenc Zeneiskola volt igazgatója 

A kamarazene szeretete és Schiffer Ervin világhírű brácsaművész emlékének megőrzése inspirálta a Nemzetközi Magyar Zongoranégyes tagjait az együttes létrehozására, és a közös muzsikálásra. Annak ellenére, hogy Európa különböző helyein élnek, sok közös szál köti őket össze: mindannyian magyarok, és ugyanazt a zenei nyelvet beszélik. Ezen kívül szorosan kapcsolódnak a Tatai „Schiffer Ervin Nemzetközi Zenei Mesterkurzus” munkájához. Schiffer Ervin 2014-ben bekövetkezett halála késztette a muzsikusokat arra, hogy közös kamarazenéléssel, koncertekkel őrizzék meg a nemzetközi hírű művész emlékét. Az együttes minden tagját különleges kapcsolat fűzi Schiffer Ervin világhírű brácsaművészhez, aki a Tatai Nemzetközi Zenei Mesterkurzus alapítója volt feleségével, Sebestyén Katalin hegedűművésszel együtt. Dezső Marianna zongoraművész a 2007-ben elindított Tatai Nemzetközi Zenei Mesterkurzus szervezője, igazgatója. 2014 és 2018 között Botvay Károly, Kossuth díjas gordonkaművész, Ervin iskolatársa és jóbarátja, valamint Kóta Gergely hegedű és brácsaművész, a művészházaspár tanítványa voltak az együttes tagjai. Jelenleg Ribli Ilona gordonkaművész és Krähling Dániel brácsaművész vették át helyüket. Az együttes rendszeres résztvevője a Tatabányai Tavaszi Fesztivál programjainak, valamint a Tatai Barokk Fesztiválnak. Az elmúlt években bemutatkoztak már Belgiumban (Antwerpen, Brüsszel), Svájcban és Spanyolország több városában is. Műsorukon klasszikus, romantikus és 20. századi zeneszerzők zongoranégyes művei szerepelnek.

REGISZTRÁCIÓ

Sebestyén Katalin hegedűművész
Sebestyén Kati magyar származású hegedűművész, a brüsszeli Conservatoire Royal de Musique tanszékvezető professzora, a tekintélyes Chapelle Musicale Reine Elisabeth tanára, valamint a "Nemzetközi Erzsébet Királynő Verseny" mûvészeti tanácsának tagja. Aktívan koncertezõ elõadóművész mint a Haydn vonósnégyes és a Contrasts Ensemble tagja, a Sebastian Strings vonószenekar alapítója és koncertmestere. Fellépései ezekkel az együttesekkel elvezették Európa és Amerika számos országába. Több CD felvétele is megjelent az EMS-Record Brusselnél. Férjével, Schiffer Ervin brácsaművésszel 2007 óta a Tatai Nemzetközi Zenei Mesterkurzus alapítója és művészeti vezetője. 2012-ben megkapták a Tata Város Díszpolgára kitüntetést

Ribli Ilona csellóművész

A Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen diplomázott Banda Ede cselló tanszakának hallgatójaként. Kamarazene tanárai voltak: Tátrai Vilmos, Mihály András, Kurtág György, Szűcs Lóránt és Rados Ferenc.   1983-ban megalakítottaa a Danubius vonósnégyest, melynek azóta is tagja. Szakmai munkája ezután szorosan összefonódott a kvartett életével.  Az együttes több nemzetközi verseny díjazottja, (Evian, Trapani, Reggio Emilia, Graz). Eddig 15 CD-jükjelent meg, ezek közül talán legjelentősebb Villa Lobos vonósnégyeseinek összkiadása, (17 mű) és Boccherini összes gitár kvintettjének (6 mű )felvétele. Számos mesterkurzuson vettekrészt, pl. a Melos vonósnégyes kurzusain, de számukra a legmeghatározóbb, hogy a kezdetektől 10 éven át a kiváló hegedűművész, Tátrai Vilmos szakmai útmutatásával  működtek.  Eközbe, -a kvartettezéssel párhuzamosan mintegy tíz éven át a Vesztfáliai Kamarazenekar szólócsellistája volt Münsterben.  Jelenleg  művészeti vezetője a „Hangistálló” elnevezésű kulturális intézménynek , ahol  kamarazenei koncerteket szervez, gyakran fellép a vonósnégyessel, trióval, szonátázik, nagyszerű kamarapartnerei társaságában, pl.: Király Csaba zongoraművésszel, Konrád György brácsaművész, Baráti Kristóf hegedűművész, Balogh József klarinét művész, Bernáth Ferenc gitárművésszel. Életének nagy részét a magyar kamarazenei hagyományok ápolása és a komolyzene népszerűsítése tölti ki.         

 

Dezső Marianna zongoraművész, zenepedagógus, zeneiskola igazgató

A Pécsi Janus Pannonius Tudományegyetemen és aLiszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen folytatott tanulmányai után aktívan kapcsolódott a művészeti élet minden területéhez. Főiskolai adjunktus lett a fent említett intézményekben, művészetoktatási szakértő, zeneiskola igazgató, az MZMSZ Komárom-Esztergom megyei művészeti iskoláinak elnöke. Zongoratanárként számtalan növendéket készített fel zenei pályára, közülük többen már pedagógusként dolgoznak itthon és külföldön. Intézményvezetőként rangos tehetséggondozó versenyeket, fesztiválokat, országos és nemzetközi hatósugarú művészeti rendezvényeket szervez; az Erkel Ferenc Zeneiskola vezetése alatt elnyerte az akkreditált kiváló tehetségpont kitüntetést. Aktív koncertező művészként szerepelt Európa több országában. Kiemelkedő munkájáért számos kitüntetésben részesült: Artisjus-díj, Prima Primissima Komárom-Esztergom Megyei jelöltje, Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztje.

Krähling Dániel brácsaművész
Krähling Dániel Zeneakadémiai tanulmányait művészdiplomával fejezte be Bársony László növendékeként. Számos nemzetközi hírű professzornál fejlesztette tovább tudását, többek között részt vett Schiffer Ervin, Thomas Riebl, Isabel Charisius, Hariolf Schlichtig, Gilad Karni, Rőmer Ádám, Bársony Péter és Szűcs Máté kurzusain. 2012 óta az Új Magyar Kamarazenekar tagja, rendszeres kisegítő többek között a Nemzeti Filharmonikusoknál és a Concerto Budapest Szimfonikus Zenekarnál. Az elmúlt években több alkalommal felvételt nyert a Santanderi Nyári Akadémiára és Fesztiválra, és meghívást kapott a németországi Hundisburgi Nyári Akadémiára és Fesztiválra. 2016 szeptemberétől a Magyar Állami Operaház Zenekarának ösztöndíjasa. 2017 őszén a MÁV Szimfonikus Zenekar meghívott szólamvezetője. Tagja volt a Kruppa és a Nyári vonósnégyeseknek. Jelenleg a Budapesti Vonósok Kamarazenekar tagja. 2012-ben a Zeneakadémia vonósnégyesével a IX. Országos Dohnányi Ernő Kamarazenei Versenyen kiemelt nívódíjban részesült.

Hely : Balassi Intézet, 10 Treurenberg, 1000 Brüsszel
A kamarazene szeretete és Schiffer Ervin világhírű brácsaművész emlékének megőrzése késztette a Nemzetközi Magyar Zongoranégyes tagjait az együttes létrehozására és a közös muzsikálásra.

Vissza

ESEMÉNYNAPTÁR


2020
5
Március
H K Sz Cs P Szo V
24 25 26 27 28 29 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
április
H K Sz Cs P Szo V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

KIEMELT ESEMÉNYEK

márc. 05.
- márc. 08.
Foire du Livre - Könyvvásár
Tour & Taxis - Avenue du Port 86C, 1000 Bruxelles
márc. 05.
- márc. 05.
Beszélgetés Totth Benedek íróval
Balassi Institute, 10 Treurenberg, 1000 Brussels

ESEMÉNYEK

Nincsenek események

Hirdetések