Iratkozzon fel hírlevelünkre

Hungarian FolkEmbassy koncert

Hungarian FolkEmbassyslide

Dátum: 2019. január 31. 19 óra - Balassi Intézet

“Csak az válhat világpolgárrá, aki egy nemzet polgára is.” - Kodály Zoltán

 

A csitári hegyektől a körösőfői kertekig - életre kelnek Kodály és Bartók gyűjtései

A Hungarian FolkEmbassy és Bognár Szilvia koncertje

Vendég: a VOXPAT kórus, Charlotte Messiaen vezényletével 

“Ha azt kérdezik tőlem, mely művekben ölt testet legtökéletesebben a magyar szellem, azt kell rá felelnem, hogy Kodály műveiben. Ezek a művek: hitvallomás a magyar lélek mellett. Külső magyarázata ennek az, hogy Kodály zeneszerzői tevékenysége kizárólag a magyar népzene talajában gyökerezik. Belső oka pedig Kodály rendíthetetlen hite és bizalma népének építő erejében és jövőjében” – mondta barátjáról Bartók Béla.

A Hungarian FolkEmbassy és Bognár Szilvia koncertje Kodály Zoltán és Bartók Béla műveinek “népzenei talaját” mutatja meg. Mások mellett megszólalnak a zoboralji és a kászoni gyűjtésének dallamai, Charlotte Zenekara pedig Kodály népdalfeldolgozásokkal és a Bicíniumokkal idézik meg a mester zeneszerzői és pedagógusi életművének részleteit. Bartók Béla gyűjtéseiből Körösfőről hangzanak el kalotaszegi hajnali dallamok. Az Európai Unió központjában bemutatott műsor vezérmotívuma – összhangban a fent idézett mottóval – hogy a magyar népzene az európai népek zenéjének egy fontos darabja. Egyik sem értelmezhető a másik nélkül.

Hungarian FolkEmbassy

Az angol-olasz-történelem szakon végzett Junior Prima-díjas prímás, Rosonczy-Kovács Mihály által alapított Hungarian FolkEmbassy különleges hivatásának tekinti – innen a névválasztás is – hogy keresse azokat a zenei kapcsolódásokat, amelyek a zenén keresztül segíthetik Magyarország kultúrdiplomáciáját, továbbá megmutatják, milyen szerves kulturális egységet alkotnak Közép-Európa népei. Fontos számukra, hogy nemzetközi szinten képviseljék, hogy a különböző korok európai hagyatéka hogyan él tovább a magyar népzenében, néptáncban. E céllal járják a világot: az utóbbi években felléptek a Milánói Expó megnyitóján, többször turnéztak Lengyelországban, koncerteztek Észtországban, Kanadában, Pakisztánban, Tajvanon, Hong Kong-ban és Indonéziában. Náisz-Köszönjük című műsoruk a cigányság magyar kultúrában betöltött szerepét mutatja be a zene nyelvén. 2016 júniusában jelent meg első kiadványunk Felsütött a nap az égre címmel. Ezen a dupla DVD-n összesen 33 énekes és zenész barátjukkal 7 órányi zenét rögzítettek karaoke formátumban azzal a céllal, segítsék a népdalok mindennapi életbe való visszajutását. 2018-ban jelent meg Hetényi Milánnal Népdalok a kornak – Arany János, a nép ajkán továbbélő versei című lemezük. A zenekart minden péntek este lehet hallani 19 órától a Continental Hotel Budapest – Araz Étteremben. 

Hungarian FolkEmbassy:

Rosonczy-Kovács Mihály – hegedű

Könczei Bálin – brácsák

Lakatos Dávid – bőgő

Jobbágy Bence – cimbalom 

Közreműködik:

Tanai Anna – tánc

Bede Péter – fúvós hangszerek

Szerényi Béla – tekerő, tánc 

BognarSzilviaffBognár Szilvia 

A magyarországi népzene és világzene egyik legkeresettebb énekes előadója, számtalan produkció szólistájaként, vendégeként hallhattuk már (Anima Sound System, Makám, Szájról szájra, Rost Andrea: Pannon dalok, a Magyar Állami Népi Együttes és a Duna Művészegyüttes produkciói, Nikola Parov és Herczku Ágnes, vagy Szalóki Ági produkciói, Etnofon Zenei Társulás, Sebő együttes, Sator Quartet stb.). Saját formációival ezidáig hat önálló albumot készített a reneszánsz énekektől kezdve a gyerekdalokon keresztül egészen a progresszív világzenéig. Már 18 évesen a Népművészet Ifjú Mestere, 2004-ben elnyerte az Artisjus előadói díját, valamint a Magyar Rádió eMeRTon díját „Az év folkénekese” kategóriában, míg a Kodály Zoltán-emlékdíjat 2007-ben, a Magyar Művészetért díjat pedig 2010-ben vehette át. Legutóbb, 2013-ban a Közép-magyarországi Regionális Príma Díjban részesült Magyar zeneművészet kategóriában.  

 

REGISZTRÁCIÓ

 

További információ

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
10
Február
H K Sz Cs P Szo V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3
Március
H K Sz Cs P Szo V
25 26 27 28 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

ESEMÉNYEK

Centre Georges Pompidou | Place Georges-Pompidou, 75004 Paris
2019. febr. 06. - máj. 06.
Vasarely retrospektív kiállítás

Hirdetések