Mint a  Hubay iskola sok más tanítványa, ő is külföldön vált híressé. 1928-ban Brüsszelben telepedett le, ahol három évvel később megalapította, majd hamarosan világhírűvé tette a nevét viselő vonósnégyest, amellyel azután bejárta szinte az egész világot. Gertler Endre 1940-től a brüsszeli konzervatórium, 1954 és 1959 között a kölni zeneakadémia, 1964-tõl a hannoveri zeneművészeti főiskola tanára volt. Párizsban ő játszott először Bartókot. Egész életművével a 20. századi zeneszerzés nagyjait népszerűsítette. Megalakulása után sok éven át a Bartók Szeminárium vendégprofesszora volt.

Bartók zenéjének népszerűsítése játszotta az egyik legfontosabb szerepet az életében. A prágai Supraphon cég számára (amelynek exkluzív szólistája volt) készített felvételsorozat, amelyen Bartók összes hegedű-kompozícióját rögzítették. Személyes és művészi kapcsolatáról Bartókkal azonban ellentétes történetek keringenek. Bizonyíthatóan csak háromszor léptek fel együtt: Pápán, Brüsszelben és Antwerpenben.

Hubay Jenőhöz hasonlóan Gertler Endrét is megpróbálták haza csábítani. Azonban Aczél György erőfeszítései az 1960-as években nem voltak olyan sikeresek, mint Trefort Ágostoné 80 évvel korábban. Ennek oka nem Gertler vagy a diktatúra, hanem a hazai művészvilág ellenállásában keresendő. Gertler 1998-ban hunyt el Brüsszelben.

 

Készítette: Hittner Krisztina